Svet
3770 ogledov

Vreme: Kot še nikoli prej!

jesen vreme sonce
Nove ugotovitve znanstvenikov.

Letošnji julij je bil globalno najbolj vroč julij, odkar so pred 140 leti začeli beležiti podatke o temperaturah po svetu, je sporočila ameriška Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA). Rekordna vročina je tudi zmanjšala obseg ledu na Arktiki in Antarktiki na najnižjo raven v zgodovini, ugotavljajo znanstveniki.

"Na večjem delu planeta je bilo julija vroče kot še nikoli prej, temperature pa so v najtoplejšem mesecu, kar smo jih kadarkoli zabeležili, dosegle nove rekorde," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila NOAA.

Po podatkih te ameriške agencije je bila povprečna globalna temperatura julija letos za 0,95 stopinje Celzija nad povprečjem 20. stoletja, ki je bilo 15.8 stopinje. To pomeni, da je bil letošnji julij najbolj vroč od leta 1880, odkar beležijo podatke o temperaturah.

Doslej je za najtoplejšega veljal julij leta 2016.

NOAA je še sporočila, da so devet od desetih najtoplejših julijev zabeležili po letu 2005, zadnjih pet julijev pa je med petimi najtoplejšimi.

Minuli julij je bil tudi najtoplejši julij na Aljaski od leta 2005, odkar tam opravljajo meritve temperatur, temperaturni rekordi so padli v več evropskih državah, to pa je bil tudi najtoplejši mesec v Afriki kot celoti.

Zaradi rekordne vročine se je led na Arktiki stalil na najnižjo raven, izmerjeno v juliju. Obseg arktičnega letu je 19.8 odstotka pod povprečjem in še manjši od julija 2012, ko so zabeležili prejšnji rekord. Na Antakrtiki pa je obseg ledu za 4,3 odstotka pod povprečjem za obdobje med letoma 1981 in 2010 ter najmanjši v zadnjih 41 letih, še navaja poročilo NOAA.

Jesen Pripravite se! Svet Vreme: AccuWeather napoveduje takšno jesen Oblaki Napoved Slovenija Vreme: 25. avgusta konec poletja? Tako kaže!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.