Svet
5419 ogledov

Vrenje v sveti deželi: protestniki prebili blokado blizu Netanjahujevega doma!

Izrael Tel-Aviv protesti pravosodna reforma
1/5
Epa
Odstavitev ministra je še poglobila razkol med javnostjo in desničarsko vlado.

V Izraelu so v nedeljo zvečer po odstavitvi ministra za obrambo Joava Galanta zaradi kritik pravosodne reforme izbruhnili množični protesti, poročajo tuje tiskovne agencije. V Tel-Avivu se je zbralo več deset tisoč ljudi, v Jeruzalemu so razjarjeni protestniki prebili cestno zaporo v bližini rezidence premierja Benjamina Netanjahuja.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni znano, ali je bil 73-letni premier v času protestov doma. Netanjahu je sicer v nedeljo odstavil obrambnega ministra, potem ko je ta vlado pozval k zadržanju sporne pravosodne reforme.

Netanjahu je zaradi protestov sklical izredno posvetovanje o nadaljnjem ravnanju. Po poročanju medijev je bila vojska zaradi kaotičnega dogajanja v stanju povečane pripravljenosti.

V luči novih protestov je izraelski predsednik Jicak Hercog danes vlado pozval, naj ustavi zakonodajni postopek sporne pravosodne reforme. "Zaradi enotnosti ljudstva, zaradi odgovornosti vas prosim, da nemudoma ustavite zakonodajni postopek," je zapisal na Twitterju. Ob tem je opozoril, da je ljudi v državi zajel globok strah ter da so ogroženi varnost, gospodarstvo in družba Izraela.

Številni pozivi h kompromisu

Tudi ZDA so zaradi dogajanja v Izraelu izrazile zaskrbljenost. Tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson je namreč pozvala h kompromisu. "Demokratične vrednote so vedno bile in morajo ostati značilnost odnosov med ZDA in Izraelom," je dejala.

Galant je v soboto zvečer v govoru pozval Netanjahujevo desno koalicijo, naj zadrži načrte glede reforme, katere ključni deli naj bi se začeli izvajati v prihodnjih dneh. Pozval je k dialogu z nasprotniki reforme in dejal, da je nacionalna varnost ogrožena, saj rezervisti v znak protesta proti pravosodni reformi zavračajo služenje. Galant je doslej najvišji član izraelske vlade, ki je bil kritičen do reforme.

Cilj sporne pravosodne reforme, ki je izzvala številne množične proteste, je povečanje moči parlamenta in omejitev možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve. Z njo si vlada želi zagotoviti tudi nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov.

Izraelski parlamentarni odbor za pravosodje je danes potrdil predlog zakona o spremembi sestave odbora za izbor sodnikov, ki je osrednji del sporne pravosodne reforme, proti kateri v Izraelu že tedne potekajo množični protesti. Njen cilj je namreč povečanje moči parlamenta in omejitev možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve. Medtem je vodja izraelskih sindikatov zaradi vladne reforme pozval k splošni stavki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Komentarjev 2
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 10:41 27.marec 2023.

    Sem mislil, da protestirajo proti bombardiranju civilistov po potresu...Bolj nečloveško ne gre...

  • Toma 10:32 27.marec 2023.

    Brez vere ni pobijanja!