Svet
31 ogledov

"Vrnil se bom v Kijev"

Victor Janukovič EPA
Odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič danes ponovil, da ostaja predsednik ter da se bo vrnil v Kijev. Kijev žuga Krimu, ta pa je sprejel deklaracijo o neodvisnosti.

"Živ sem. Nisem bil odstavljen v skladu z ustavo," je danes dejal odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, ki se še evdno nahaja v Rusiji.

Meni, da se bo Krim odcepil od Ukrajine in za zadnje dogajanje okrivil svoje nasprotnike. Novinarjem je navrgel še, da bi bila ameriška finančna pomoč Ukrajini nelegalna, saj, kot je dejal, ameriška zakonodaja ne dovoljuje, da bi pomagali "banditom". Znova je izrazil prepričanje, da je oblast v Kijevu prevzela "tolpa ultra nacionalistov in neofašistov", ki bo kmalu odgovarjala za svoja dejanja.

O Janukoviču so se pred dnevi celo pojavila namigovanja, da naj bi po srčni kapi zelo bolan ležal v eni izmed moskovskih bolnišnic.

Odločitev za neodvisnost

Proruski parlament avtonomne republike Krim je danes sprejel deklaracijo o "neodvisnosti avtonomne republike Krim in Sevastopola" z 78 glasovi za od 81 navzočih poslancev. Ob tem so sporočili, da bo neodvisnost začela veljati po nedeljskem referendumu, če bodo na njem volivci podprli priključitev Rusiji.

Krim je medtem danes zaprl zračni prostor za vse komercialne polete. Zaustavljeni so vsi poleti z in na glavno letališče v Simferpolu, razen tistih, ki povezujejo polotok in Moskvo. 

Sestavljajo seznam Rusov

V Londonu bo medtem danes sestanek visokih predstavnikov mednarodnih sil, na katerem naj bi sestavili seznam vplivnih Rusov, ki bi jih lahko doleteli prepoved potovanj in zamrznitev sredstev, če Rusija v prihodnjih dneh ne bo pristala na pogajanja z Ukrajino. O morebitnih sankcijah proti Rusiji naj bi na zasedanju prihodnji ponedeljek razpravljali tudi zunanji ministri EU.

Predsednik Svetovne banke pa je v ponedeljek sporočil, da so Ukrajini pripravljeni zagotoviti tri milijarde dolarjev nove pomoči za reforme in ključne razvojne projekte.

Komentarjev 3
  • ennanova 08:50 12.marec 2014.

    Moj Majdan; Olga Maciupa - UkrajinaPutin sedaj govori o ukrajinski revoluciji, ki naj ne bi bila ustavna in sedaj hoče rešiti rusko govoreče državljane pred „ekstremisti in fašisti” – tako se po novem imenujemo Ukrajinci. Ni nas potrebno braniti ...prikaži več pred nami, kajti mi nismo nobeni fašisti. Mnogo prebivalcev na vzhodu in jugu Ukrajine ne razume, kaj se pravzaprav dogaja, kajti tukaj divja prava medijska vojna. Pri nas delujeta samo dve neodvisni televiziji in nekaj neodvisnih internetnih medijev, vsi ostali servirajo Putinovo propagando. Razumemo, da nam noben ...http://za-misli.si/kolumne/ostali-avtorji/1523-moj-majdan-olga-maciupa-ukrajina

  • dragec 11:25 11.marec 2014.

    IDIOT

  • Žurnalček 11:23 11.marec 2014.

    Tegale kljukca je odstavila legalna skupščina z legalnimi poslanci , izbranimi na istih volitvah kot on !On se bo vrnil ? Ni trapast , da bo moral pojasnevati , od kje mu gusarska ladja na njegovem bajerju. Očitno ne ve ...prikaži več , da su mu pregledali vsak kotiček njegove nakradene lastnine in da je oplel tudi v EU za vedno , ne samo v Ukrajini !