Svet
1678 ogledov

Vroča saga zadnjih dni se je končala v plamenih

Epa
Ena najbolj vročih zgodb zadnjih je končana, brez, da bi komu kaj padlo na hišo.

Odslužena kitajska vesoljska postaja Tiangong-1 je ponoči, ob 2.15 po slovenskem času nenadzorovano vstopila v Zemljino atmosfero. Postaja ni padla nikomur na hišo, ampak je v največjem delu zgorela v ozračju nad južnim Pacifikom. Padajoči preostali delci ljudem niso bili nevarni, je v ponedjeljak objavila kitajska vesoljska agencija.

Enako je potrdila ameriška vesoljska agencija. Nekaj trenutkov preden je postaja vstopila v atmosfero so najavili, da pričakujejo, da se bo to zgodilo blizu brazilske obale v južnem Atlantiku. 

 | Avtor: Epa Epa

Tianngong-1 ali "Nebeško palačo" so v Zemljino orbito poslali leta 2011. Gostila je lahko po enega astronavta, pet let kasneje pa je končala svojo misijo. Zatem naj bi padla nazaj na Zemljo. A ker so upravljavci medtem izgubili nadzor nad njo, je niso mogli nadzorovano strmoglaviti na Zemljo.

Kitajski urad za vesoljsko inženirstvo je sicer zagotovil, da padci delov postaje na Zemljo niso tako spektakularni, kot to prikazujejo znanstvenofantastični filmi, pač pa ustvarijo čudovito predstavo, podobno meteorskemu dežju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.