Svet
3614 ogledov

Vsaj šest terorističnih napadov na Šrilanki, tarča cerkve in luksuzni hoteli

Teroristični napadi na Šrilanki
1/3
epa
Šrilanko je danes pretresla serija eksplozij v cerkvah in hotelih. Po zadnjih podatkih je bilo v napadih ubitih najmanj 156 ljudi, med njimi je 35 tujcev. Več 100 ljudi je ranjenih, nekateri so v kritičnem stanju.

Po navedbah oblasti je odjeknilo šest eksplozij. Tarča napadov so bile tri katoliške cerkve, in sicer v Kolombu, Negombu blizu prestolnice in Batticaloi na vzhodu otoške države. Eksplozivne naprave je skoraj istočasno razneslo med velikonočno mašo. V Kolombu je bila tarča napada cerkev sv. Antona, v Negombu, kakih 30 kilometrov severno od prestolnice, pa cerkev sv. Sebastjana. Po podatkih oblasti je bilo v eksploziji v cerkvi v Kolombu ranjenih najmanj 160 ljudi. V eksploziji v cerkvi v Batticaloi, 250 kilometrov vzhodno od Kolomba, naj bi bilo ubitih najmanj deset ljudi, več kot 300 je ranjenih. Eksplozije so odjeknile tudi v treh luksuznih hotelih v Kolombu - Shangri La, Cinnamon Grand Hotel in Kingsbury.

Po zadnjih podatkih je v Kolombu odjeknila še ena eksplozija; po podatkih policije dva mrtva. 

Po podatkih oblasti je bilo v Kolombu ubitih najmanj 64 ljudi, Negombu 67, v kraju Batticaloa, 250 kilometrov vzhodno od prestolnice, pa 25. V Kolombu so v bolnišnicah sprejeli 254 ranjenih, v drugih dveh krajih pa 60.

Slovensko zunanje ministrstvo za zdaj nima informacij, da bi bili med žrtvami današnjih napadov na Šrilanki tudi slovenski državljani.

Med žrtvami je po do zdaj znanih podatkih tudi 35 tujcev. Po navedbah bolnišničnih virov so med ubitimi ameriški, britanski in danski državljani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za zdaj ni nihče prevzel odgovornosti za napade.

Šrilanški predsednik Maithripala Sirisena je ob eksplozijah izrazil pretresenost in pozval k miru.

Na večinsko budistični Šrilanki z 21 milijoni prebivalcev živi okoli 1,2 milijona katolikov. Okoli 70 odstotkov prebivalcev je budistov, 12 odstotkov hindujcev, deset odstotkov muslimanov in sedem odstotkov kristjanov.

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 09:47 21.april 2019.

    Žalostno ! Ubijanje v imenu vere .