Svet
13548 ogledov

Vse več je na kocki, Rusi zavzeli Černobil: "Gre za napoved vojne celi Evropi"

Černobil EPA
Gre za eno najbolj radioaktivnih območij na Zemlji.

Območje jedrske elektrarne v Černobilu so zavzele ruske sile, so sporočili z ukrajinskega notranjega ministrstva. Uradni govorec ukrajinskega predsednika Mihail Podoljak pa je dejal: "Nemogoče je reči, da je jedrska elektrarna v Černobilu varna po popolnoma nesmiselnem napadu Rusov. To je ena najresnejših groženj v današnji Evropi."

Gre za eno najbolj radioaktivnih območij na Zemlji, ki pa Rusom omogoča najbolj hiter prehod do ukrajinske prestolnice Kijev. 

Območje je bilo po tragediji leta 1986 zavarovano in izolirano, tako da so radioaktivni delci ostali v tleh oziroma pod zadrževalno strukturo uničenega reaktorja. Določena infrastruktura, ki preprečuje, da bi se visoko radioaktiven prah razpršil po okolici, naj bi bila precej ranljiva. 

"Ruske sile poskušajo zavzeti Černobil. Vojaki žrtvujejo svoja življenja, da se tragedija iz leta 1986 ne bi ponovila," je tvitnil Volodimir Zelenski in ocenil, da gre za napoved vojne celi Evropi.

Več o dogajanju si lahko preberete v članku To bi rad Putin dosegel v Ukrajini.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • smoljo 21:31 24.februar 2022.

    Sam twitat pa ma cajt predsednik ,hmmmm

  • Avatar Antikrist
    Antikrist 20:54 24.februar 2022.

    Prav je Ukrajincem! Predolgo časa zo zajebavali Ruse v Donbasu!

  • marko345 20:19 24.februar 2022.

    Ukrajina ni za v Nato, to je tampon cona za EU. Niti en Slovenec ne sme v Ukrajino z orožjem. To je ukaz od mene in prepričan, da to misli večina Slovencev.