Svet
10 ogledov

Vse več jih kupuje star kruh

kruh Shutterstock
Po merilih EU živi v revščini kar 75 odstotkov upokojencev. S povprečno pokojnino ne pokrijejo niti 30 odstotkov potrošniške košarice.

"Strah me je upokojitve, vsak račun, ki pride v nabiralnik, odpiram z veliko skrbjo. Zdaj sem več doma in so tudi stroški večji. Gretje vklopim le, ko me zelo zebe. Nimam od česa varčevati. Slišim, da so številni upokojenci prisiljeni del stanovanja dati v najem, da bi lahko plačali stroške, zato razmišljam, da bi dala eno sobo v najem," razlaga upokojenka iz Pule, ki jo povzema Glas Istre. Upokojila se je nedavno, po 33 letih delovne dobe. Ko je dobila odločbo o 2.064 kunah (slabih 270 evrih) pokojnine, je ugotovila, kako težko življenje jo čaka v tretjem življenjskem obdobju.

Stroški nad prihodki

Povprečna pokojnina na Hrvaškem znaša 2.180 kun (slabih 284 evrov). Najtežje je tistim, ki živijo sami, saj jim ne uspe pokriti niti 30 odstotkov potrošniške košarice. Če bi kupili samo liter mleka in kruha na dan, bi na mesec porabili več kot 400 kun (dobrih 52 evrov). Zato, nadaljuje časnik, se ne gre čuditi, da vse več upokojencev raje kupuje star kruh, ki ga nekatere pekarne prodajajo po polovični ceni. Največje breme pa nosijo tisti upokojenci, ki nimajo človeka na katerega bi se lahko naslonili ali pa so njihovi otroci med "vojsko" 370 tisoč nezaposlenih.

Tveganje revščine

Po merilih EU tveganje revščine nastopi, če v posamezni članici pokojnina pade pod 60 odstotkov povprečne plače, kar na Hrvaškem pomeni 2.700 kun (dobrih 350 evrov); iz tega izhaja, da je 75 odstotkov upokojencev revnih. Povprečna pokojnina glede na bruto plačo na Hrvaškem znaša 27,6 odstotka, v Sloveniji pa 56 odstotkov.


Komentarjev 4
  • simon79 16:30 28.februar 2013.

    Samo da se kritizira, a ne, spoštovana komentatorja pred menoj. Da bi pa kdo dejansko prebral članek in videl, da govori, o upokojencih na Hrvaškem, ne to je pa že preveč za pričakovati. Funkcionalna pismenost (da dejansko razumeš, kaj prebereš) ...prikaži več je pa itak na splošno problematična pri nas.

  • franke 16:29 28.februar 2013.

    ZA ŽELODEC JE BOLJŠI STARI KRUH,PA ŠE CENEJŠI JE.

  • dragec 12:31 28.februar 2013.

    Po merilih EU živi v revščini kar 75 odstotkov upokojencev. S povprečno pokojnino ne pokrijejo niti 30 odstotkov potrošniške košarice. TO JE POSLEDICA ŽIVLJENJA V TEJ EU. RES, MOGLI BOMO SPIZDITI V AVSTRALIJO!!!