Svet
116 ogledov

Vstala iz groba: Po 45 letih našli živa

prva svetovna vojna Profimedias
Dva japonska vojaka sta kar 45 let živela v džungli, medtem, ko so vsi mislili, da sta mrtva. To ni edini tak primer.

Trupel številnih vojakov niso našli nikoli. Čeprav je večina tudi zares umrla, pa je bilo tudi nekaj takih primerov, v katerih so posamezniki pobegnili iz vojske in preživeli.

Neimenovani ruski vojak: 11 let
V začetku decembra so ruske oblasti izdale nalog, da aretirajo neoboroženega dezerterja, ki je živel v gozdovih na Kamčatki, na izoliranem vzhodu države. Tam je živel kar 11 let. Njegova družina je verjela, da je mrtev, identificirali so tuje truplo in ga pokopali nekaj mesecev zatem, ko je izginil neznano kam.

Hiroo Onoda: 29 let
Onoda je najbolj znan od številnih beguncev iz japonske cesarske vojske po drugi svetovni vojni. Ob invaziji ZDA na filipinski otok Lubangu leta 1945 se ni želel boriti prot Američanom. Za mrtvega so ga razglasili leta 1959. Predal se je leta 1974, potem, ko se je njegov nekdanji vodja, ki je delal kot prodajalec knjig na Japonskem, vrnil na otok in mu ukazal naj se preda. Onoda je umrl leta 2014.

Bakhretdin Khakimov/Sheikh Abdullah: 33 let
Vojak Rdeče armade je bil ranjen v spodadu leta 1980 na borišču v Afganistanu. Oskrbeli so ga lokalni prebivalci in mu pomagali, da ozdravi. Tam se je še v drugo poročil in prevzel novo ime - Sheikh Abdullah. Našli so ga leta 2013 v sklopu vojaškega projekta za izgunulimi ruskimi vojaki.

Shigeyuki Hashimoto in Kiyoaki Tanaka: 45 let
Hashimoto in Tanaka sta vedela, da je Japonska kapitulirala v drugi svetovni vojni med katero sta se borila v malezijskih džunglah. Namesto, da bi se vrnila domov sta se odločila, da se pridružita malezijskim komunističnim gverilcem. Borila sta se vse do podpisa mirovega sporazuma leta 1989. Leta 1990 sta se vrnila na Japonsko, stara 71 oziroma 77 let, piše britanski Guardian.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.