Svet
7003 ogledov

Po strelskih pohodih: Vučić tudi glede uvedbe smrtne kazni

Aleksandar Vučić Zajem zaslona
Srbski predsednik Vučić je napad pri Mladenovcu, v katerem je 21-letnik sinoči pozno ubil osem ljudi in jih ranil 14, označil za teroristično dejanje in napovedal poostritev zakonodaje na področju orožja.

"Že drugič v zadnjih 48 urah moramo spregovoriti, čeprav je vsaka beseda, ki bi jo želeli povedati, preprosto težka, odveč in nezadostna," je tiskovno konferenco po dveh krvavih dogodkih na območju Srbije začel tamkajšnji predsednik Aleksandar Vučić. Sinočnji napad je označil kot napad na celotno državo ter dodal, da to čuti vsak državljan Srbije.

"Dedki in babice so izgubili vnuke, matere in očetje otroke in prav zaradi tega so se ZDA, ko so se 11. septembra soočile s tisoči pobitimi, znale poenotiti. Enako je bilo pri podobnem množičnem poboju v Avstraliji. Mnogi drugi so našli moč za najtežje in nepriljubljene ukrepe, ki prinašajo rezultate," je dejal Vučić.

"Po umoru otrok smo bili vsi v šoku. In mi, katerih naloga je biti trezen in razumen, smo 24 ur hodili naokrog kot zombiji. Nismo verjeli, kaj se je zgodilo, iskali motiv, razlog, zakaj se je to zgodilo. V naši državi imamo več kot pol milijona učencev, dijakov in študentov, postali so zaskrbljeni in prestrašeni, kar je seveda logična posledica."

Novi ukrepi 

"Kako bomo pomirili starše?" se je vprašal Vučić in spregovoril o novih ukrepih. "Doslej so policisti preverjali šole, v naslednjih šestih mesecih bomo sprejeli 1200 policistov in to bo prvi ukrep. Tisoč policistov bo več v šolah, da se bodo učenci in starši počutili bolj varne."

Vučić je izpostavil, da bodo varnost povečali za 99 odstotkov, ob tem pa zmanjšali medvrstniško nasilje za 80 odstotkov. Kajti tisti, ki tepe šibkejše od sebe, se boji močnejših, država pa je najmočnejša,« je dodal.

Razoroževanje Srbije 

Vučić je izpostavil, da pripravili spremembe zakona o orožju in strelivu, s katerim bodo zaostrili pogoje nošenja osebnega orožja. "Vsi ljudje, ki imajo orožje, to je okoli 400.000 ljudi, bodo opravili revizijo. Razorožili bomo državo. Zaostrili bomo tudi kazni za nezakonito posedovanje. Pa da vidimo, od koga so dobili to orožje."

Ministrstvu za notranje zadeve bo držva po Vučićevih besedah naložila, da sprejme vse ukrepe za privabljanje oseb, ki nedovoljeno posedujejo orožje. Če ga v naslednjem mesecu ne bodo predali, ga bodo našli in strogo kaznovali. 

Preverjanje družbenih omrežij

"Mislim, da ni najpomembneje preprečiti širjenje panike, ampak laži. Ne na družbenih omrežjih, ampak povsod. Zdaj moramo pregledati vseh 45.000 ljudi, ki so všečkali profil morilca. To se bo preverjalo!" je izpostavil Vučić in dodal: "Ni v skladu z evropskimi zakoni? Dobro, zdaj bo!"

Srbski predsednik je dodal, da je imela včeraj srbska policija 25 intervencij zaradi neodgovornega ravnanja mladine. Posnemali so fanta, ki je ubijal v sredo. 

Za uvedbo smrtne kazni 

Vučić je povedal še, da je predlagal uvedbo smrtne kazni, a da je bila srbska vlada proti, tudi ker je ne bi mogli uvesti zaradi evropskih konvencih. 

"Včasih sem bil zoper smrtni kazni, kar grenko obžalujem. Morilec je nosil majico s kratkimi rokavi in napisom 88, kar je asociacija na Hitlerja. Kaj takšnega bomo občudovali v Srbiji?" 

Vas pri Mladenovcu, prizorišče streljanja | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Vas pri Mladenovcu, prizorišče streljanja Akcija policije Svet Zadnja novica: Policija prijela 21-letnika, ki je v Srbiji sejal smrt

Nove žrtve

Kot je znano, 21-letnik je sinoči pozno v vaseh Dubona, Šepšin in Malo Orašje blizu Mladenovca, kakih 60 kilometrov južno od Beograda, streljal iz vozečega vozila in nato pobegnil. Po iskalni akciji, v kateri je sodelovalo več kot 600 pripadnikov srbskega notranjega ministrstva, so napadalca prijeli v vasi Grošnica pri Kragujevcu. V napadu je umrlo osem ljudi, še 14 pa je bilo ranjenih.

Napad se je zgodil le dan po tragediji v Beogradu, ko je 13-letnik na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja ubil osem učencev in varnostnika, še šest učencev in učiteljico pa je ranil. V državi se je v zvezi s tem danes začelo tridnevno žalovanje.

Srbija Svet 21-letnik: Policija objavila fotografijo vklenjenega napadalca Vas pri Mladenovcu, prizorišče streljanja Strelski napad Svet Izpoved dedka: "Vnuka in vnukinjo je ustrelil v tilnik, niti videla ga nista!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Kmodri 18:08 05.maj 2023.

    Mimogrede, fotr psihopata se je izrekel za nedolžnega na sodišču! Srbi niso za nobeno tragedijo krivi...

  • KSAS 18:04 05.maj 2023.

    Skupno tem strelcem je bilo da sta bila navdušenca vojn. Vrača se jim nazaj srbski teror po balkanu ter poveličevanje vojnih zločincev.

  • Avatar Leon
    Leon 15:09 05.maj 2023.

    Vućić je kandidat za smrtno kazen .