Svet
479 ogledov

Vučića v Zagrebu dočakali tudi protestniki

Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar-Kitarović
Zaostreni odnosi med sosednjima državama in številna odprta vprašanja.

Predsednika Hrvaške in Srbije Kolinda Grabar-Kitarović in Aleksandar Vučić sta se danes v Zagrebu pogovarjala o številnih odprtih vprašanjih, ki bremenijo odnose med državama. Vladama bosta predlagala, da si vzameta dve leti časa za dvostransko reševanje spora o meji, če dogovora ne bo, pa naj bi poiskali mednarodno sodno posredovanje.

Hrvaška predsednica se je zavzela za nadaljevanje pogovorov. Državi sta po njenih besedah sposobni dvostransko reševati odprta vprašanja brez mednarodnih pritiskov. Dejala je, da se z Vučićem nista strinjala o mnogih odprtih vprašanjih med državama, a je določene premike možno pričakovati pri iskanju pogrešanih oseb iz vojne na Hrvaškem.

Srbska delegacija je sicer danes posredovala podatke o usodi treh oseb hrvaške nacionalnosti, izročili so tudi matične knjige iz kraja Dvor na Hrvaškem.

Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar-Kitarović Pred obiskom v Zagrebu Svet Vučić: "Briga me, da mi pravijo četnik"

Spet vprašanje meje

Vučić je med drugim izjavil, da imata državi popolnoma različna stališča, ko gre za reševanje spora o meji ob Donavi. Hrvaška vztraja pri katastrskih mejah, Srbija pa si prizadeva za sredinsko črto po strugi Donave.

Srbski predsednik je izpostavil, da bosta državi zahtevali pomoč mednarodnih sodnih in arbitražnih teles, če v dveh letih ne bosta uspeli dvostransko rešiti spora o meji, ker gre za eno ključnih odprtih vprašanj. Ne pričakuje, da bo Hrvaška ovirala srbska pristopna pogajanja z EU.

Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar-Kitarović | Avtor: Profimedia Profimedia

Srbskega predsednika pričakali protestniki

Aleksandar Vučić je med obiskom med drugim povedal, da se ne obremenjuje z današnjimi protesti proti njegovemu obisku v Zagrebu. Še enkrat je poudaril, da ni četnik ter da nihče iz njegove družine v zgodovini ni bil četnik niti nihče ni storil vojnih zločinov.

Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar-Kitarović | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 09:25 13.februar 2018.

    Predvidevam,da je na Hrvaško odšla tudi delegacija samozvanih "prijateljev" iz Slovenije ,ki podpirajo ustaštvo in ostale oblike bratomornih vojn.

  • Lavdan 08:43 13.februar 2018.

    Donava je dovolj široka, da se ne bodo gledali iz oči v oči. Tudi naša meja s Hrvaško bi morala biti po vrhovih gora in po sredini rek.

  • miki1234 19:43 12.februar 2018.

    LOL a hrvatarji bodo spet šli na arbitražo? Lahko kar takoj rečejo, da se ne mislijo držati razsodbe...