Svet
2722 ogledov

Vučić: "Briga me, da mi pravijo četnik"

Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar-Kitarović
Srbski predsedik Aleksandar Vučić bo jutri na povabilo kolegice Kolinde Grabar-Kitarović prvič uradno obiskal Zagreb.

Srečanje med predsednikoma v Zagrebu ni po volji hrvaški vladi, za jutri so v Zagrebu napovedani tudi protestni shodi.

"Ne vznemirjam se zaradi kampanje, ki se na Hrvaškem vodi proti meni. Moje dolžnosti podrazumevajo, da ne reagiram osebno, pač pa da delo opravljam v interesu Srbije in njenih državljanov," je pri tem povedal Aleksandar Vučić.

Kljub temu se je Vučić odzval na komentarje, da je "četnik". "Niti po očetovi ne po mamini strani nihče ni bil pri četnikih. Če pa govorimo o zadnji vojni, moj oče je iz Čipuljića pri Bugojni, Hrvati so nam požgali vse hiše," je izpostavil Vučić, ki sicer še vedno trdi, da se od leta 1990 do 1992 ni ukvarjal s politiko.

Hrvaški mediji so po potrditvi Vučićevega uradnega obiska na Hrvaškem medtem znova objavljali video posnetke njegovih nagovorov Srbom med vojno na Hrvaškem, ko je bil tesen sodelavec četniškega vojvode in haaškega obtoženca Vojislava Šešlja.

Oliver Ivanović Atentat Svet "Ljudje se bojijo Srbov, ne Albancev"

Plenković se obiska ne veseli

Vučićev obisk na Hrvaškem načrtujejo praktično od maja lani, ko je prevzel predsedniški položaj. Prvi poskus obiska konec lanskega leta ni bil uspešen. Tedaj so ga preložili za nedoločen čas prav zaradi zgodovinskih vprašanj, kot so nesoglasja glede tega, ali je bila v Jugoslaviji državljanska vojna ali pa je bila Srbija agresor na Hrvaško. Predsedniška urada sta se tedaj strinjala, da bo Vučić obiskal Hrvaško, ko se bo politično vzdušje umirilo, je poročala STA.

Hrvaški premier Andrej Plenković medtem ne skriva nezadovoljstva, ker bo moral sprejeti Vučića. Med drugim je napovedal, da si želi konkretnih pogovorov ter da bo morda odprl tudi vprašanje odškodnine, ki naj bi jo Srbija plačala zaradi razdejanja, ki ga je med vojno povzročila na Hrvaškem. Nekateri hrvaški ministri si po poročanju STA želijo, da bi se Vučić opravičil za srbske zločine med vojno na Hrvaškem.

novoletno drevo, novoletna jelka Ljudje besnijo Svet Jelka za več kot 80 tisoč evrov

Varovali ga bodo ostrostrelci

Hrvaška prestolnica je v pripravi na predsedniški obisk iz sosednje države; med drugim ga bo varovalo nekaj sto uniformiranih in policistov v civilu, piše Jutarnji list in dodaja, da so v pripravi tudi snajperske skupine ATJ Lučko. Pripravljena je tudi posebna skupina hitre medicinske pomoči z dodatnimi količinami krvi skupine, ki jo ima Aleksandar Vučić, kar naj bi bila standardna rutina pri državniških obiskih, še dodaja omenjeni portal.

Delavec Strah Svet V Avstriji panika zaradi Hrvatov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:16 11.februar 2018.

    Vučić: "Briga me, da mi pravijo četnik"...............in če je predsednik četnik ,potem je voditelj četnikov ?