Svet
25 ogledov

Vučićeva SNS prepričljiva zmagovalka

Aleksander Vucic EPA
Srbska napredna stranka (SNS) je na volitvah dobila 155 sedežev v 250-članski narodni skupščini.

Po približno polovici preštetih glasov najbolje kaže SNS Aleksandra Vučića, ki je osvojila 155 sedežev v 250-članski narodni skupščini. Socialisti (SPS) dosedanjega premierja Ivice Dačića so dobili 44 sedežev, Nova demokratska stranka pa 18.

Prag za vstop v parlament so presegli tudi Demokratska stranka (DS) Dragana Đilasa s 16 mandati in tri manjšinske stranke – Zveza vojvodinskih Madžarov z desetimi sedeži, Stranka demokratske akcije Sandžaka s štirimi in Stranka za demokratsko delovanje Rize Halimija s tremi.

Za koalicijo okoli SNS je po podatkih volilne komisije glasovalo 48,7 odstotka volilcev, za koalicijo okoli SPS 14,14 odstotka, za NDS bivšega predsednika Borisa Tadića 5,96 odstotka, za DS pa 5,08 odstotka.

Uspeh SNS, polom opozicije

Dačić je v sinoči ocenil, da je koalicija okoli SPS dosegla dober rezultat, in izrazil pripravljenost na pogovore o vladi s SNS. Vučiću je čestital za zmago in poudaril, da bo prihodnja vlada povsem odvisna od SNS. Po njegovih ocenah so bile volitve velik uspeh za SNS in polom za opozicijske stranke. Volitve so pokazale, da državljani menijo, da je šla Srbija doslej v pravo smer, in da pozitivno ocenjujejo delo dosedanje vlade, je ocenil. Nova vlada bi po njegovem mnenju morala nadaljevati z reformami in približevanjem evropskim povezavam.

Vodja NDS Tadić pa je poudaril, da je bila njegova stranka ustanovljena šele pred tremi tedni in ni imela infrastrukture za vodenje predvolilne kampanje, vendar kljub temu ni zadovoljen z osvojenim odstotkom glasov, za kar je prevzel osebno odgovornost.

Vodja DS Đilas je čestital SNS za zmago in napovedal, da bo njegova stranka močna opozicija v parlamentu. "Državljanom želim, da SNS res izpolni svoje obljube in da bo Srbija videti tako, kot danes zmagoslavno govorijo," je dodal.

Glasovali tudi na Kosovu

Na nedeljskih predčasnih volitvah je imelo volilno pravico okoli 6,8 milijona srbskih državljanov, ki so lahko izbirali med 3.020 kandidati na 19 listah strank, koalicij in združenj državljanov. Volitve so potekale tudi na Kosovu, po prvih podatkih pa se jih je udeležilo nekaj več kot 37.000 oziroma 34,42 odstotka volilcev.

Na Kosovu je imelo volilno pravico 107.958 ljudi. Volitve, ki so potekale v 17 občinah, je spremljalo 400 opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Komentarjev 1
  • dragec 12:31 17.marec 2014.

    Volilci,srbski imajo eno skupno z našimi, vsi so glupe ovce, ki potrebujejo psa goniča