Svet
4194 ogledov

Grabar Kitarovićeva lahko upa, da bodo držale vsaj napovedi za 2. krog

Kolinda Grabar Kitarović
Jasno je, katera dvojica gre v drugi krog hrvaških predsedniških volitev.

Bivši hrvaški premier Zoran Milanović je po več kot polovici preštetih glasov (podatek okoli 21. ure) na predsedniških volitvah dobil podporo nekaj manj kot 31 odstotkov volivcev, sledi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović s skoraj 28 odstotki. S tem so se potrdili izidi vzporednih volitev, da se bosta kandidata SDP in HDZ pomerila v drugem krogu.

Sledi neodvisni kandidat Miroslav Škoro s slabimi 23 odstotki, četrti pa je hrvaški poslanec v evropskem parlamentu Mislav Kolakušić, ki mu je glasove zaupalo nekaj manj kot šest odstotkov volivcev. Ostalih sedem kandidatov je pod štirimi odstotki.

Drugi krog predsedniških volitev je napovedan za 5. januar.

Volilna udeležba je bila malo več kot 50-odstotna, kar je nekoliko več kot v prvem krogu prejšnjih predsedniških volitev leta 2014, ko je bila 47-odstotna, kažejo izidi, ki jih objavljajo na spletni strani volilne komisije.

Prvi izidi vzporednih volitev, ki so jih objavili po zaprtju volišč ob 19. uri, so se po obdelavi vseh vzporednih anketnih glasovnic nekoliko spremenili, a ne bistveno. Celotni izidi so kazali 28,7 odstotka Milanoviću, 25,6 odstotka Grabar-Kitarovićevi ter 24,3 odstotka Škoru.

Potem ko je imela Grabar-Kitarovićeva od poletja v anketah zanesljivo prednost pred protikandidati, je zadnja javnomnenjska raziskava, ki jo je v petek objavila Nova TV, v prvem krogu napovedala največ glasov za nekdanjega socialdemokratskega premierja Milanovića. Volitve so tudi potrdile napovedi, da bosta Grabar-Kitarovićeva in Škoro razdelila volivce, ki sodijo od desne sredine proti desnici.

Večina ostalih kandidatov, vključno z Milanovićem, je merila večinoma na volivce od sredine proti levici, kar pomeni, da ima Milanović prostor za dodatne glasove. Predvolilne raziskave pa so napovedale, da bo v drugem krogu poražen, ne glede na to, ali bi se pomeril z Grabar-Kitarovićevo ali s Škorom.

Volilna nedelja na Hrvaškem je potekala v slabem vremenu, z veliko dežja in močnega vetra, posebej ob obali.

Zoran Milanović | Avtor: Profimedias Profimedias

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar praufo
    praufo 18:03 24.december 2019.

    no ampak če pa tani lepa in res baba, potem pa ne vem ... med politiki je top of the top ... sam kaj to nuca, al gre za miss al pa za ka političnega ... kdo bi vedu

  • kapibara 09:52 24.december 2019.

    Go Go Go Kolinda... se vidiva v termah 3000

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 19:52 23.december 2019.

    Upam da bo zmagala,je edina ki je bolj butasta od Šarca.Tako vzame vso pozornost nase.