Svet
46469 ogledov

WHO razglasila najvišjo stopnjo alarma

opičje koze Profimedia
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob današnji razglasitvi pripravila vrsto priporočil in vlade po svetu pozvala, naj zaščitijo prizadete skupine.

WHO je izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju, je sporočil generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dodal je, da je tveganje po vsem svetu zmerno, razen v Evropi, kjer je visoko.

Po zadnjih podatkih WHO so v 75 državah potrdili 16.000 primerov okužb in pet smrti. Obstaja jasno tveganje za nadaljnje širjenje okužb po svetu, je odločitev strokovnega odbora pojasnil Tedros.

Razglasitev nima praktičnih posledic, temveč je njen namen spodbuditi vlade po svetu, da sprejmejo ukrepe za zajezitev izbruha.

Strokovni odbor WHO je sicer konec junija že odločal o tem, a se je takrat odločil, da opičje koze ne predstavljajo grožnje svetovnemu javnemu zdravju, kar je najvišja stopnja alarma, ki ga lahko izda WHO.

WHO je ob današnji razglasitvi pripravila vrsto priporočil in vlade po svetu pozvala, naj zaščitijo prizadete skupine, okrepijo nadzor in ukrepe na področju javnega zdravja, kot tudi na področju kliničnega upravljanja in nadzora okužb v bolnišnicah. Kot pomembno so pri WHO izpostavili tudi pospešitev raziskav o uporabi cepiv proti bolezni in pa priporočila o mednarodnih potovanjih.

Tedros je izpostavil tudi, da se je potrebno izogniti stigmi v zvezi s to boleznijo, saj sta prav stigma in diskriminacija po njegovih besedah lahko enako nevarni kot virus. Doslej so namreč največ okužb z opičjimi kozami zabeležili med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

opičje koze izpuščaj Zdravje Toliko primerov opičjih koz je potrjenih v Sloveniji

Opičje koze so se v začetku maja začele po svetu širiti iz zahodnoafriških in srednjeafriških držav, kjer je bolezen endemična. Večino novih primerov okužb so zabeležili v Zahodni Evropi.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je v petek predlagala odobritev uporabe cepiva proti črnim kozam tudi za omejevanje okužb z opičjimi kozami.

opičje koze cepivo | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 6
  • titor 12:46 24.julij 2022.

    Nisem se cepoi za korono in ne mislim se več cepit z ničemer, raje imam da me pobere brez kemikalij

  • Peggy_Berkley 12:42 24.julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela na dan...glej več informacij ........>>>>>>>>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

  • Igorgeus 11:35 24.julij 2022.

    16.000 okužb in 75 smrti na koliko miljard ljudi?