Svet
41 ogledov

Z anoreksijo se sooča vse več mladih

Anoreksija je bolezen. Žurnal24 main
Podatki raziskave, ki so jo opravili v Veliki Britaniji, kažejo, da se vse več otrok sooča z motnjami hranjenja. Med njimi so tudi petletne deklice.

Skoraj sto otrok, starih med pet in sedem let, je bilo v zadnjih treh letih v Veliki Britaniji na zdravljenju zaradi anoreksije. Zaradi motenj hranjenja se je zdravilo okrog 2000 otrok, starih med pet in 15 let, piše Daily Mail.

Raziskava 35 bolnišnic je pokazala, da se je število otrok, ki so morali zaradi motenj hranjenja obiskati bolnišnico, podvojilo. Gre predvsem za najnujnejše primere, kjer so bila ogrožena njihova življenja.

Primerjajo se z modeli

Zdravniki opozarjajo, da se dekleta pogosto primerjajo s svojimi prijateljicami, nemalokrat pa tudi tekmujejo, katera lahko hitreje izgubi težo. Tudi revije, ki prikazujejo ekstremno suhe ženske, z ustvarjanjem "idealne" podobe vplivajo na deklice v razvoju.

Z vsem tem se tako ustvarja nezdrav odnos do hrane. Susan Ringwood, vodja ene od britanskih organizacij za pomoč ljudem z motnjami hranjenja, meni, da se deklice v puberteti tako sramujejo svoje teže, in to je tudi eden izmed razlogov, da se namerno izstradajo.

"Idealna postava danes ni več postava odrasle ženske, temveč postava dekleta," pravi Ringwoodova.

Vsaka sedma pred 14. letom že vzela tableto

Nedavne raziskave v Veliki Britaniji so med drugim pokazale tudi, da je skoraj polovica deklic pred svojim 14. rojstnim dnevom že bila na dieti ter da je vsaka sedma že vzela tableto za hujšanje.

Uradni podatki pa kažejo tudi, da ena od 200 žensk in eden od 2000 moških trpi za anoreksijo, čeprav strokovnjaki menijo, da jih je veliko več, še piše Daily Mail.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.