Svet
13 ogledov

Z dvodnevno stavko odločno proti spremembam

Protivladni protesti v Grčiji
1/9
Reuters
V Grčiji začetek 48-urne splošne stavke zaradi novega svežnja varčevalnih ukrepov, ki jih predlaga vlada Georgea Papandreuja. Obstal potniški, letalski, ladijski promet, javne storitve. Obetajo se tudi številni protesti.

V Grčiji se je danes začela 48-urna splošna stavka zaradi varčevalnih ukrepov vlade premiera Georgea Papandreuja. Po vsej državi se je ustavil javni promet, delo je prekinila večina zaposlenih v javnem sektorju, moten je tudi letalski promet. Avtobusi, vlaki in trajekti ne vozijo.

Po vsej državi so zaprti uradi, banke in šole. V bolnišnicah obravnavajo samo najnujnejše primere. Stavkajo tudi novinarji radia in televizije ter zaposleni v igralnicah in gledališčih, ki so v lasti države.

Sprejem varčevalnih ukrepov v višini 28 milijard evrov je nujen, da Grčija dobi naslednji obrok posojila in se s tem izogne bankrotu, ki ji sicer grozi že sredi julija. Peti obrok posojila znaša 12 milijard evrov in spada v sklop lani dogovorjene pomoči državi v višini 110 milijard evrov v treh letih.

Skupina protestnikov, ki se je utaborila na glavnem atenskem trgu pred poslopjem parlamenta, je med drugim obljubila, da bo poslopje v sredo povsem obkrožila in poskušala poslancem preprečiti, da bi vstopili v parlament in se udeležili glasovanja o novem varčevalnem svežnju.

Policija s solzivcem nad protestnike

Grška policija pa se je danes s solzivcem spravila nad manjšo skupino protestnikov, ki je proti njim ter predstavnikom parlamenta metala palice in steklenice. Trenutno so protesti najhujši neposredno pred parlamentom.

Tudi Grki metali granitne kocke

V središču Aten se je na dveh ločenih protestnih shodih zbralo okoli 20.000 ljudi. Protestniki so se zbrali pred poslopjem parlamenta, kjer poslanci razpravljajo o varčevalnih ukrepih vlade. Za varnost v grški prestolnici sicer skrbi okoli 5000 policistov.

V bližini finančnega ministrstva v središču Aten je medtem prišlo do izgredov, v katerih je bilo udeleženih več sto mladih. Zamaskirani protestniki so začeli metati granitne kocke in molotovke ter razbijati okna in zažigati smetnjake. Policija je odgovorila s solzivcem, da bi jih razgnala. Protesti so potekali tudi v pristaniškem mestu Solun, kjer se je zbralo 7000 ljudi.

"Ukrepi so masaker za delavce"

V sindikatih poudarjajo, da so načrti vlade dodaten udarec za delavce, saj predvidevajo višje obdavčitve tudi za delavce z minimalno plačo. Že sprejeti ukrepi so namreč prinesli 16-odstotni dvig brezposelnosti, so še opozorili. "Ti ukrepi so masaker delavskih pravic. To bo resnično pekel za delavca. Stavka mora ustaviti vse," je dejal Thanassis Pafilis, poslanec grške Komunistične partije.

Že v ponedeljek je med drugim na poziv komunističnega sindikata Pame potekal protest na atenski Akropoli, najslavnejši antični stvaritvi, na kateri so razvili napis "Ljudje imajo moč in se nikoli ne predajo. Organizirajmo protinapad".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.