Svet
13 ogledov

Z ebolo potencialno okužil 80 oseb

Ebola Profimedias
Zaradi moškega, pri katerem so v ZDA potrdili ebolo, opazujejo kar 80 oseb, s katerimi je bil v stiku.

V Dallasu je zaradi ebole zavladal precejšen kaos. Mediji oblegajo stanovanje Thomasa Erica Duncana, ki se je 20. septembra vrnil iz Liberije okužen s hemoragično mrzlico. Gre za prvi primer ebole na ameriških tleh. Štirje tesni družinski člani okuženega do 19. oktobra ne smejo zapuščati doma. Kar 80 oseb naj bi bilo pod opazovanjem, ali se bodo pri njih pokazali simptomi ebole.

Z antibiotiki so ga poslali domov

Okoli 25. septembra je začel kazati prve simptome okužbe in je obiskal Prezbiterijansko bolnišnico v Dallasu, kjer pa so mu dali antibiotike in ga poslali domov, čeprav jim je povedal, da je bil nedavno v Liberiji.

Kasneje se mu je stanje poslabšalo in v nedeljo so ga nato sprejeli v bolnišnico, nakar so mu v torek uradno potrdili okužbo z ebolo ter ga dali v izolacijo. K temu naj bi po poročanju medijev prispeval nečak obolelega, ki je posumil, da njegovega strica ne obravnavajo ustrezno in je o tem obvestil nacionalni Center za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC).

V ZDA se sedaj širi strah, koga vse je Duncan morda okužil v več dneh, ko je mirno hodil okoli, čeprav je že kazal simptome ebole in je torej bil kužen. Za še dodatno paniko je poskrbela novica, da je Duncan dva dni po tem, ko so ga odpustili iz bolnišnice, bruhal na ulici pred svojim stanovanjem, nakar so ga odpeljali z rešilcem.

Komentarjev 3
  • mirko 23:13 02.oktober 2014.

    Čas bi že bil, da se v Sloveniji uvedejo preventivni ukrepi. To pomeni spremljanje tistih ljudi, ki pripotujejo iz rizičnih območij. Ampak rizična območja se širijo. To je lahko danes tudi Bruselj, Dalas, ..., čez pol leta pa že tri ...prikaži več četrt sveta. Zelo pomembna za državo bo prehranska samozadostnost, v primeru zaprtja državnih mej. Pri nas je še posebej problematično, ker smo zelo tranzitna država. Po novem bi morali kamione plombirat ne samo tovorni del, ampak tudi šofersko kabino. Nečloveško, toda to je lahko eden od varnostnih ukrepov. Strokovnjaki (virologi) so pred nedavnim zatrjevali, da virus ebole ni aerobni virus (se ne prenaša po zraku). Vendar to ni čisto res. Virus je očitno aerobni, ampak v omejenem prostorskem obsegu. Če bi ta okuženi američan, ki je potoval z avionom preko Bruslja, razvil že simptome, bi lahko bili danes mnogi v tem avionu okuženi, čeprav ne bi imeli telesnih stikov z njim.

  • mirko 22:56 02.oktober 2014.

    100% kontrola pri preprečevanju prenašanja nalezljivih bolezni je nemogoča. Prej ali slej se bo svet-družba, ljudje, začeli spreminjat. Tudi panika bo svoje dodala. Svetovni turizem bo zdesetkan. gospodarstvo se bo skrčilo na minimum. Nastajale bodo izolirane narodne entitete, ki bodo ...prikaži več strogo kontrolirali vstope in izstope ljudi v njihova geografska območja (z strogimi zravstvenimi pregledi v karantenah na njihovih mejah). Vse to in še več.

  • erikkk 21:51 02.oktober 2014.

    Take površnosti še ne ...Vsakega ki pride iz afriških držav je treba vzet resno ...ne pa gledat na to a simptome ma al nima ... joooj zaradi take površnosti se bo menda res začelo srtranje po svetu ...<br ...prikaži več />Vse pod kontrolo pravijio . pihhh ja če vrjameš v pravljice ...