Svet
9 ogledov

Z manj denarja do gospodarske rasti

eu, evro, evropska banka, denar Žurnal24 main
Evropska komisija je sprejela začasen ukrep, s katerim bi Grčija, Irska, Portugalska, Romunija, Latvija in Madžarska prispevale manj denarja za projekte na področju kohezije, razvoja podeželja in ribištva.

Z omenjenim začasnim ukrepom želi komisija državam, ki imajo že tako okrnjen nacionalni proračun, pomagati pri krepitvi gospodarske rasti in konkurenčnosti.

Državam bi s tem omogočili, da bi lahko zagnale projekte, ki so zaradi pomanjkanja nacionalnih sredstev bodisi zastali bodisi se niti niso začeli izvajati.

"Ukrep ne predstavlja odobritve novih ali dodatnih finančnih sredstev, pač pa le predvideva prejšnje povračilo sredstev za projekte, ki so bili sicer že odobreni," so sporočili iz Bruslja.

Odločitev Evropske komisije predvideva tudi, da se delež sofinanciranja iz proračuna EU lahko dvigne na 95 odstotkov, če za to katera izmed šestih držav za to zaprosi. Od šestih držav članic pa se zahteva, da izdelajo prednostni seznam projektov, ki bodo prispevali k ustvarjanju rasti in zaposlenosti.

Ukrep bi prenehal veljati, ko država ne bo več prejemala finančne pomoči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.