Svet
13 ogledov

Bančne račune za vse državljane EU!

Unicredit banka Žurnal24 main
Evropska komisija je pozvala države članice, naj vsem državljanom omogočijo dostop do bančnih računov. Študije so pokazale, da okoli 30 milijonov polnoletnih potrošnikov v Evropski uniji nima bančnega računa, med njimi pa je med šest in sedem milijonov takšnih, ki nimajo niti dostopa do njega.

Ker je brez osnovnega bančnega računa življenje v današnjem svetu težje in dražje, kot je v poročilu navedla Evropska komisija, morajo biti prav zato bančni računi potrošnikom dostopni ne glede na to, v kateri državi Evropske unije (EU) prebivajo in kakšen je njihov finančni položaj.

"Dostop do osnovnega bančnega računa je ena od prednostnih nalog akta za enotni trg. S tem se lahko izboljšajo življenja milijonov Evropejcev. Pomembno je, da odpravimo prakse, ki ljudem preprečujejo dostop do tako osnovne in nujne storitve, ter jim na ta način omogočimo, da se polno vključijo v družbo, v kateri živijo, in uživajo ugodnosti enotnega trga," je ob tem dejal evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier.

Imetnik osnovnega računa mora imeti po priporočilu komisije možnost prejemati, polagati, prenašati in dvigati sredstva. Prav tako mu pripada možnost izvajati neposredne obremenitve in bančna nakazila, ne sme pa prekoračiti pozitivnega stanja na računu.

Da bi ustvarili ustrezne cenovne pogoje, na podlagi katerih bi lahko potrošniki dejansko uživali dostop do osnovnih plačilnih računov, priporočilo določa načelo, da mora ponudnik plačilnih storitev v primeru, ko račun ni na voljo brezplačno, postaviti razumne cene. Določila jih bo vsaka država sama, pri tem pa bo morala upoštevati merila, kot so raven nacionalnega dohodka, povprečni stroški plačilnih računov ali skupni stroški zagotavljanja osnovnega plačilnega računa.

Vsaka država sicer lahko sama odloči, kateri ponudniki naj v okviru svoje pristojnosti omogočijo dostop do plačilnih računov.

Komisija države članice poziva tudi, naj začnejo s kampanjami za večjo ozaveščenost javnosti o dostopnosti osnovnih plačilnih računov, njihovih cenah, postopkih za uveljavitev pravice dostopa do osnovnih plačilnih računov ter načinih za dostop do pritožbenih postopkov in drugih pravnih sredstev za izvensodno reševanje sporov. Da bi lahko bolje spremljala razmere, državam predlaga še, naj zberejo zanesljive statistične podatke o osnovnih plačnih računih.

Razmere bodo ponovno ocenili čez leto dni in, če bo potrebno, predlagali dodatne ukrepe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.