Svet
7 ogledov

Z orožjem tudi v šolo

pištola Shutterstock
V ameriški zvezni državi Georgia po novem z orožjem tudi v šole in cerkve, na prireditve in v bare. Nasprotniki zakona se bojijo povečanja nasilja.

Ameriške zvezne države so se na porast nasilja z orožjem v zadnjih letih odzvale različno. Nekatere so sprejele ostrejše zakone proti orožju, druge pa so jih omilile. To je storila tudi Georgia; z novim zakonom je z orožjem mogoč vstop tudi v šole in cerkve.

Zagovorniki orožja v Georgii pravijo, da je zakon povsem logičen. Menijo, da množični morilci za prizorišča svojih zločinov izbirajo šole zato, ker tam ni orožja in nikogar, ki bi se jim lahko pravočasno zoperstavil. Nov zakon vidijo kot zagotovilo za večjo javno varnost.

Zakon je bil v državnem kongresu sprejet brez večjih težav. Tamkajšnji guverner je zakon podpisal v kraju Ellijay, skupaj z nekaj sto zagovorniki pravice do orožja, ki so na podpis prišli opasani s pištolami. Poslej bodo lahko tako opremljeni hodili tudi v gostilne in bare, če bodo to dovolili lastniki.

Zakon nikogar ne sili, naj nosi orožje, določa pa, da imetnika ustreznega dovoljenja za pištolo ni mogoče aretirati in kaznovati z denarno kaznijo, višjo od sto dolarjev, če pride nekam, kjer nošenje orožja ni dovoljeno. Šolska okrožja in posamezne cerkve bodo lahko izbirale, ali bodo svojim uslužbencem in vernikom nošenje orožja dovolile.

Zakon začne veljati 1. julija; nasprotniki novega zakona se bojijo, da bo prišlo do zmešnjav in povečanja nasilja.

Komentarjev 5
  • zdrej 19:30 24.april 2014.

    Glede na to, da večina teh primerov, ko pride do pokolov, pride iz "iumerce", bi rekel, da so ti članki 1:približno. Američani so znani po svojem zagovorništvu nošenja orožja, zatorej težko verjamem njihovim pisarijam, ko omenjajo predvsem "iumerico". Daj mi ...prikaži več jasno statistiko je/ni dovoljeno nositi, število uporabe, %legalnega uporabljenga in % nelegalnega uporabljenega orožja ter vse to worldwide!!

  • rhombur 12:33 24.april 2014.

    http://www.cato.org/publications/commentary/gun-control-myths-realitieshttp://www.press.uchicago.edu/Misc/Chicago/493636.html + knjigahttp://www.breitbart.com/Big-Government/2013/12/03/Congressional-Research-Service-More-Guns-Less-Crime

  • zdrej 11:14 24.april 2014.

    Kakšni so dokazi, po katerih to razalgaš? Ni logike v tem, kaj praviš.