Svet
14 ogledov

Za Kitajsko slabši obeti

Moody's EPA
Moody's potrdil bonitetno oceno Kitajske, a poslabšal obete.

Bonitetna agencija Moody's se je za potrditev bonitetne ocene Kitajske, ki je četrta najboljša možna pri tej bonitetni hiši, odločil zato, ker so kreditni temelji Kitajske skladni z oceno Aa3, v oporo pa so jim med drugim še vedno robustna gospodarska rast in močne državne finance.

Kljub temu pa je Kitajska dosegla premalo napredka pri omilitvi tveganj, ki pretijo finančni stabilnosti, strukturne reforme, ki jih načrtuje novo vodstvo, pa se pričakujejo šele čez čas. "Njihov obseg in hitrost sprejemanja morda ne bosta zadostna v naslednjih 12 do 18 mesecih, da bi upravičila zvišanje ocene," so zapisali.

Bonitetna hiša pričakuje, da se bo kitajski bruto domači proizvod (BDP) letos in prihodnje leto zvišal za 7,5 do osem odstotkov, v preostanku tega desetletja pa naj bi BDP na račun urbanizacije in produktivnosti beležil med šest- in sedemodstotno rast.

Komentarjev 1
  • Stolp 14:04 16.april 2013.

    Ja ja, kitajski se ne upate tako nagajati kot evropskim državam. Dobro vsi vemo, da imajo Kitajci po svojih bančnih trezorjih širom države spravljenih toliko ameriških obveznic, da če jih sedaj vnovčijo, lahko Amerika gre samo še nepovratno v propad.