Svet
42 ogledov

Za nov obraz 36-urna operacija

Richard Lee Norris EPA
Richard Lee Norris uspešno okreva po najobsežnejši operaciji obraza do zdaj.

Sedemintridesetletnik je dobesedno izgubil polovico glave leta 1997, ko se je ustrelil v obraz. Srednja fotografija prikazuje, kakšen je bil pred sedmimi meseci, na zadnji pa je fotografija z marca. Do zdaj si je še nekoliko opomogel, otekline so izginile, zrasli so mu lasje.

Po 15 letih se zdaj brez zadrege sprehaja po ulici. Prej se je skrival za masko in hišo zapuščal le ponoči. Operacija pa je tudi medicinski mejnik. Richard je dobil nov obraz, zobe, jezik in spodnjo čeljust. Pri 36-urni operaciji v univerzitetnem centru v Marylandu  je sodelovala stočlanska ekipa.

"Lahko hodim mimo ljudi in nihče m ne pogleda dvakrat. Moji prijatelji so šli naprej s svojim življenjem, imajo družine in kariere. Zdaj lahko začnem delati na življenju, ki mi je bilo znova podarjeno," je dejal za NCB.

Kako diši ...

Gibljivost ima na desni strani obraza 80-odstotno, na levi 40-odstotno. Znova lahko vonja. Obraz je dobil od anonimnega darovalca, ki je s svojimi organi isti dan rešil življenje še petih ljudi.

V zadnjih letih je zdravnikom uspelo nekaj velikih dosežkov na področju presajanja obraza. 
Leta 2011 so z operacijo obraz vrnili Dallasu Wiensu, ki mu je obraz dobesedno zagorel, ko je novembra 2008 udaril ob električno napeljavo. Charli Nash je obraz zmaličil stokilogramski šimpanz. 

Španec Oscar je dobil izjemno hude poškodbe obraza med strelskim obračunom. Leta 2010 mu je ekipa 30 zdravnikov pomagala do novega obraza. Connie Culp je bila prva ženska v ZDA, ki so ji presadili obraz. V obraz jo je v navalu ljubosumja ustrelil soprog. 

Isabelle Dinoire pa je bila leta 2005 prva pacientka na svetu, ki so ji presadili obraz. Pol obraza ji je dobesedno odtrgal pes v surovem napadu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.