Svet
38 ogledov

Za El Chapove načrte so vedeli leto in pol

Guzman EPA
Ameriški agenti, ki se bojujejo proti trgovcem z drogo, so za načrte zloglasnega šefa narkomanskega kartela Joaquina "El Chapa" Guzmana vedeli že mesec po tem, ko so ga mehiške oblasti aretirale.

El Chapo je začel kovati načrt za pobeg pravzaprav takoj, ko so ga Februarja lani že drugič strpali za zapahe.

Ameriški agenti so informacijo, da družina in njegovi pajdaši nekaj naklepajo, prestregli že marca lani.

O tem so obvestili mehiške kolege, a v Cuidad de Mexicu to zanikajo.

"Seveda smo ji, še odgovorili so nam, da ne vedo od kje nam takšne informacije," je za agencijo Associated Press dejal eden od ameriških vladnih uslužbencev.

Mehiške oblasti obljubljajo 3,5 milijona evrov nagrade

Mehiške oblasti sicer ponujajo 3,5 milijona evrov nagrade za pomoč pri ponovnem prijetju Guzmana, sporočajo pa tudi, da so iz zapora, kjer je bil zloglasni vodja mehiške narkomafije zaprt, odpustili tri paznike, med drugim tudi direktorja.

Guzman | Avtor: EPA EPA
Guzman je v soboto pobegnil po 1,5 kilometra dolgem podzemnem predoru.

Mehiške oblasti so ga začele intenzivno iskati s cestnimi zaporami, nadzorom letališč in preiskavami, vendar ga bo težko ujeti, če ga ne bo kdo izdal.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je dejal, da je ameriška vlada mehiški ponudila vso potrebno pomoč za prijetje zločinca, ki mu želijo soditi tudi v ZDA.

Guzmana so aretirali že leta 1993, vendar mu je leta 2001 uspel pobegniti iz zapora. Iskali so ga do februarja lani, ko so ga znova prijeli. ZDA so želele njegovo izročitev, med drugim tudi zaradi strahu, da bo znova pobegnil, vendar so Mehičani trdili, da se to več ne bo zgodilo.

Povpraševanje po mamilih je v ZDA tako veliko in dobičkonosno, da se izplača vsak način za dostavo. Guzman je sedaj z drugim odmevnim pobegom postal legendaren, račun pa bo izstavljen tudi paznikom zapora Altiplano, ki so mu pri tem pomagali. Tako je bilo že leta 2001, ko je Guzman zapustil zapor, skrit v vozičku za perilo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.