Svet
6775 ogledov

Za slabše plačana mesta jih enostavno ni

Delavec EPA
Podatki so več kot zaskrbljujoči.

Iskanje za sposobno delovno silo je bilo po podatkih hrvaškega zavoda za zaposlovanje v letošnjem februarju za 40 odstotkov višji kot februarja leta 2014, medtem ko so potrebe po delovni sili v slabše plačanih sektorjih celo trikratno višje.

Delodajalci in sindikati ocenjujejo, da je takšna slika trga dela izključna posledica izseljevanja delovno sposobnih ljudi. Delodajalci v turizmu izpostavljajo, da med sezono enostavno ne morejo dobiti kakovosten kader.

Trend pomanjkanja delovne sile v regiji, ki je bila včasih poznana po poceni delovni sili je rezultirala v podražitvi dela. Delodajalci so bili primorani zvišati plače, tudi z zakonom določena minimalna plača je poskočila. Nominalna cena urne postavke je bila glede na Eurostat v zadnjem kvartalu lanskega leta poskočila za 5,3 odstotke. Podoben trend beleži tudi Romunija, kjer je cena ure dela poskočila celo za 14 odstotkov.

Takšen trend je manj prisoten v starejših članicah Evropske unije; v Italiji je strošek dela stagniral, na Finskem je padel za 0,7 odstotka. Povprečna rast na ravni celotne unije je sicer 2,3 odstotka.

Iskanje slabše plačanih

Kot piše hrvaški Jutarnji list plače na Hrvaškem rastejo počasneje kot v ostalih državah unije, kar je tudi pričakovano glede na počasnejšo ekonomsko rast in višjo stonjo nezaposlenosti, hkrati pa je pritisk na zvišanje plač v posameznih sektorjih vse večji, kar se povečuje tudi s pomanjkanjem delovne sile.

Glede na podatke hrvaškega zavoda za zaposlovanje so februarja delodajalci v največji meri iskali delavce v gradbeništvu, voznike, prodajalce in čistilce.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • romy 09:41 18.marec 2018.

    Prosim ne o Hrvatih,nas ne zanima...tudi pri nas so razni problemi,o teh pišite

  • mph 17:22 17.marec 2018.

    "Delodajalci v turizmu izpostavljajo, da med sezono enostavno ne morejo dobiti kakovosten kader." verjetno bi radi rekli za tisto mizerjo od plačila jih ne morejo dobiti.

  • jakec1575 15:14 17.marec 2018.

    cene imajo navite, delavce pa placujejo tako slabo, da kelnarijo samo se tisti Slavonci, ki niso sli v Avstrijo. Vsi ostali bi pa ziveli zgolj od oddajanja nepremicnin 6 mesecev na leto.