Svet
9669 ogledov

"Ne želimo obupanih Hrvatov"

Delavec EPA
Avstrijska vlada je glede priseljevanja Hrvatov neomajna.

Avstrijci so se odločili omejitve, ki na njihovem trgu veljajo za delavce iz Hrvaške, podaljšati do leta 2020. Odločitev je sprejela vlada, podprl pa jo je tudi predsednik avtrijske Gospodarske zbornice Christoph Leitl.

V Avstriji do 1. julija letos velja odločitev, da ima država pravico omejitve do svobode gibanja hrvaških delavcev. Do tega datuma bi morali sprejeti odločitev, ali bodo omejitev podaljšali še za dve leti, odločitev pa bodo morali utemeljiti tudi Evropski komisiji. Dokazati bodo morali, da bi odprtje trga dela v primeru hrvaških državljanov povzročilo resne pretrese trga.

Delavec Strah Svet V Avstriji panika zaradi Hrvatov

"Pot v revščino"

V Avstriji je v lanskem letu delalo okrog 28 tisoč hrvaških državljanov, številka vsako leto zraste za dva do tri tisoč delavcev. O tem, da bo Avstrija izkoristila pravico vseh sedmih let za omejitev odprtja trga dela za hrvaške delavce, se je v tamkajšnji javnosti začelo govoriti že v začetku tega leta.

Začelo se je z izjavami vodje socialdemokratov in nekdanjega kanclerja Christiana Kerna, ki je Hrvate predstavljal kot potencialno nevarnost za trg dela v Avstriji. Gospodarski program nove vlade je komentiral kot pot v revščino, na kateri naj bi prišlo do uničenja socialnih pravic in trga poceni dela.

Še ostrejši je bil nekdanj vodja avstrijskih sindikatov Werner Muhn, ki je za Kurier poudaril, da bi v primeru popolnega odprtja trga dela tudi za hrvaške delavce v državo prišlo na tisoče poceni delavcev z vzhoda Evropske unije.

Magna Vlada Slovenija Tujcem, ki delajo v Avstriji, bi zmanjšali otroški dodatek

Podaljšanje omejitve glede hrvaških delavcev je podprl tudi vodja avstrijskega zavoda za zaposlovanje Johannes Kopf. Izpostavil je, da je Avstrija nedavno izgubila mesto na vrhu lestvice držav Evropske unije z najnižjo stopnjo brezposelnosti, ker se je število delovno sposobnih ljudi v zadnjih osmih letih povišal za 400 tisoč. Medtem ko so nekateri sektorji, kot je turizem, pridobili s strani tuje delovne sile, so na drugih področjih cenejši tujci izpodrinili domače delavce, je izpostavil Kopf. Poudaril je, da bi v prvem letu popolnega odprja trga dela za hrvaške delavce v Avstrijo vstopilo vsaj 10 tisoč novih delavcev.

Avstrijski mediji so pisali, da bi se v državi v kratkem lahko naselilo tudi do 150 tisoč Hrvatov, ki množično bežijo od revščine in nezaposlenosti v svoji državi. Očitno bodo Hrvati še naprej delo iskali v Nemčiji in na Irskem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • jakob 04:13 08.marec 2018.

    Pri nas moramo pod nujno ustaviti uvoz šiptarjev,povsod jih je že polnoin uživajo socialne pravice,ki smo jih zaslužili Slovenci!

  • kapibara1 10:11 06.marec 2018.

    Še Avsrijci imajo problem s hrvati.. NE samo sosednje države..

  • albert64 10:10 06.marec 2018.

    ZANIMA ME KOLIKO DOBITE PLAČANO ZA REKLAME IN ČE JE TA OGLAS PREVERJEN