Svet
45 ogledov

Za umorom Đinđića stoji podpredsednik?

Đinđić je bil naklonjen demokraciji in sodelovanju Srbije s haaškim sodiščem, ma Žurnal24 main
V Srbiji odmeva novica, da naj bi za umorom nekdanjega premierja Zorana Đinđića stal Nebojša Čović, podpredsednik vlade. Slednji je to že zanikal.

Eden najbolj znanih pripadnikov Zemunskega klana Miloš Simović, ki trenutno sedi v hrvaškem zaporu, zoper njega pa poteka tudi proces na beograjskem posebnem sodišču, trdi, da je umor naročil tedanji Đinđićev namestnik Nebojša Čović. Kot poroča Jutarnji list, naj bi ime razkril takoj po prijetju, saj se je nadejal posebnega statusa in ugodnejšega izida sojenja. Naročnika umora naj bi mu izdal Milorad Ulemek Luković, javnosti bolje poznan kot Legija.

Legija prestaja 40-letno zaporno kazen zaradi sodelovanja pri atentatu na Đinđića. Simoviću naj bi izdal samo vzdevek naročnika in ta naj bi bil Ćoki.

Srbski mediji špekulirajo, da bi se za vzdevkom Ćoki lahko skrival Nebojša Čović, ki je bil v Đinđićevi vladi podpredsednik. Za zdaj gre za špekulacije brez konkretnih dokazov, saj z izjemo Simovićeve besede drugih dokazov ni. Simović je tožilstvu dejal, da mu je Legija na listek papirja napisal, kdo se skriva za vzdevkom Ćoki oziroma Ćoravi.

Domneve, da za vsem stoji Čović, izvirajo tudi iz dejstva, da je ta zatajil svoja srečanja in stike z Legijo. Trdil naj bi, da se je z njim srečal le na jugu Srbije. Novinarji pa naj bi imeli podatke o tem, da sta se Legija in Čović pogosto srečevala. Čović naj bi Velji Iliću, članu stranke, ki je rušila Slobodana Miloševića, celo rekel, da je Legija pod njegovo kontrolo.

Legija naj bi si po Đinđićevem atentatu obetal, da bo na čelo vlade stopil Čović in tako prenehal z izročanjem haaških obtožencev in poskrbel za pripadnike Rdečih baretk.

Čović je v Srbiji opravljal številne politične zadolžitve, v času Miloševića je bil župan Beograda, srbski javnosti pa je poznan kot predsednik košarkarskega kluba Crvena zvezda. Vsa namigovanja, da je povezan z atentatom na nekdanjega srbskega premierja, je označil za nesmiselne in neutemeljene zgodbice.

Komentarjev 1
  • privat 15:39 03.oktober 2011.

    pa ni vse samkriv..kriva je celotna država...vzemite si čas in poglejte njihova dejanja ..tudi 20 let kasneje so ...nori