Svet
80 ogledov

Za vazo dobila 83 milijonov dolarjev

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Anonimna lastnika stare kitajske vaze sta za njo iztržila več kot 60 milijonov evrov oziroma 83 milijonov dolarjev. Gre za rekordni znesek za kitajsko umetnost.

V Veliki Britaniji so na dražbi v okolici Londona za staro kitajsko vazo iztržili rekordnih 83 milijonov dolarjev (nekaj več kot 60,5 milijona evrov). Presrečna lastnika vaze sta povedala, da se nikakor nista zavedala vrednosti vaze.

Izklicna cena za vazo, ki jo je kupil kitajski zbiralec, je bila kar 40-krat nižja kot končni izkupiček. Gre za rekordni znesek za kitajsko umetnos.

V napetem ozračju prelomil kladivce
Vodja dražbe Peter Bainbridge je povedal, da je bila atmosfera na dražbi izjemno napeta. Ko je z udarcem kladivca potrdil prodajo, je udaril tako močno, da je prelomil kladivce.

Dosedanja lastnika vaze, ki sta želela ostati anonimna, sta sicer sestra in nečak nedavno preminule ženske, po kateri sta podedovala vazo. Ta naj bi bila v družini že od leta 1930, ni pa znano, kako so do nje prišli. Vaza naj bi sicer izvirala iz leta 1740 in domnevno spada v zasebno zbirko kitajskega cesarja Quianlonga.

vaza | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


V Veliki Britaniji se je v 19. stoletju sicer pojavilo veliko kitajskih umetnin, ki so jih britanske in francoske čete odnesle med plenjenjem pekinške Poletne palače v drugi opijski vojni leta 1860.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.