Svet
8 ogledov

Za vožnjo v napačno smer do 2000 evrov

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Če imate sneg na avtomobilu 94 evrov kazni. Če prehitevate celo kolono vozil, 400 evrov kazni. Nove kazni, a ne pri nas. Na Hrvaškem.

Predlog novega zakona o varnosti v cestnem prometu, ki ga je hrvaška vlada dala v parlamentarno obravnavo, predvideva višje kazni za prekrške v prometu. V primeru, da sabor izglasuje zakon, hrvaški državljani ne bodo mogli iti od doma brez polne denarnice, piše dnevnik.hr.

Če s strehe avtomobila, vetrobranskega stekla in pokrova motroja, ne boste očistili snega, vas bo lahko hrvaška policija kaznovala s 700 kunami (94 evrov) kazni. Kar nekaj prekrškov bo kaznovanih s 3000 kunami (400 evrov). Toliko boste odšteli, če boste prehitevali v tunelu, na mostu, prehodu za pešce, odstavnem pasu ali če boste prehitevali celo kolono. Tri tisoč kun bo lažja denarnica tudi v primeru prehitevanja v škarje in izsiljevanja prednosti.

Z novim zakonom se bo z 2000 kunami (267 evrov) kaznovalo tudi opozarjanje s svetlobnimi signali oziroma "blendanje".

Plačaj ali v zapor
Najvišje bodo kazni za vožnjo v napačno smer na avtocesti. Gibale se bodo med 5.000 kun (666 evrov) in 15.000 kun (2000 evrov). Kdor ne bo mogel plačati denarne kazni, bo šel v zapor za 60 dni. Strožje kazni čakajo tudi vse, ki bodo prehitevali po desni strani in ki ne bodo upoštevali varnostne razdalje.

Po novem zakonu bodo poleg prisotnosti alkohola v krvi testirali tudi prisotnost drog. Test naj bi takoj pokazal, ali je treba opraviti še analizo krvi ali urina. Če bo oseba zavrnila testiranje, ji je zagrožena najvišja kazen 15.000 kun (2000 evrov) ali 60 dni zapora. 

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve želi na vse avtoceste čim prej postaviti videokamere, ki bodo beležile hitrost in registrske oznake vozil. Tako bodo prekrškarjem na domači naslov poslali fotografijo prekrška in kazen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.