Svet
2618 ogledov

Za vstop v Avstrijo se bo treba registrirati

mejni prehod Avstrija Profimedia
Od petka dalje bo obvezna registracija na spletu za vse tiste, ki bodo želeli vstopati v Avstrijo. Odlok, ki ga je v torek zvečer izdalo avstrijsko ministrstvo za zdravje, predvideva tudi nekaj izjem.

Izjema bo veljala za dnevne migrante, tiste, ki bodo potovali čez državo ter izredne obiske v družinskem krogu, denimo za pogrebe, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V elektronski registraciji pred potovanjem v Avstrijo bo poleg imena, datuma rojstva in elektronskega naslova treba navesti tudi domači naslov ter naslov, kjer bo posameznik bival v Avstriji. Vpisati bo treba tudi datum vstopa in morebitnega predvidenega izstopa iz države ter navesti države, v katerih je bil posameznik v zadnjih desetih dneh.

Po registraciji bo posameznik na svoj elektronski naslov prejel dokument pdf s kodo QR, ki ga bo lahko natisnil ali na pametnem telefonu pokazal ob vstopu v Avstrijo. Obrazec za registracijo v tiskani obliki bo sicer možno izpolniti tudi ročno na mejnih prehodih, a oblasti svetujejo elektronsko registracijo, s katero bi se izognili dolgim čakalnim dobam na mejah.

Spletni obrazec naj bi bil dostopen od danes. Ministrstvo je napovedalo, da bo podatke izbrisalo po 28 dneh.

avstrija policija | Avtor: Epa Epa

Še vedno sicer velja obvezna desetdnevna karantena po vstopu v Avstrijo, ki jo je mogoče končati po najmanj petih dneh ob predložitvi negativnega izida testa na novi koronavirus. Izjema velja za prihode iz Avstralije, Finske, Grčije, Islandije, Japonske, Nove Zelandije,Norveške, Singapurja, Južne Koreje in Vatikana.

Z elektronsko registracijo naj bi izboljšali nadzor nad upoštevanjem karantene ter olajšali sledenje stikom z okuženimi.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.