Svet
2274 ogledov

Začetek konca TikToka? Kako bo pri nas?

TikTok
1/3
Profimedia
Predstavniški dom ameriškega kongresa je danes z veliko večino potrdil predlog zakona, v skladu s katerim bi se moralo družabno omrežje TikTok distancirati od svojega lastnika, kitajskega podjetja ByteDance, saj ga bodo v nasprotnem primeru v ZDA prepovedali, poročajo tuje tiskovne agencije. O predlogu bo moral sicer glasovati še senat.

V enem redkih primerov enotnosti med republikanci in demokrati je za predlog zakona glasovalo 352 poslancev predstavniškega doma kongresa ZDA, 65 pa jih je bilo proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V okviru predloga bi moralo podjetje ByteDance TikTok prodati v 180 dneh, saj bo v nasprotnem aplikacija v ZDA prepovedana. Obenem predlog daje predsedniku pooblastilo, da druge aplikacije in družbena omrežja označi za grožnjo nacionalni varnosti, če so ta pod nadzorom države, ki velja za sovražno do ZDA.

Kljub potrditvi v predstavniškem domu je usoda predloga v senatu negotova, saj se nekaterim senatorjem zdi ukrep proti aplikaciji, ki jo v ZDA uporablja okoli 170 milijonov ljudi, preveč drastičen, navaja AFP. Bela hiša je sicer napovedala, da bo predsednik Joe Biden zakon podpisal, če bo ta prišel na njegovo mizo.

TikTok | Avtor: Profimedia Profimedia

TikTok je na drugi strani Atlantika že dalj časa tarča kritik, češ da kitajske oblasti aplikacijo uporabljajo za zbiranje informacij od uporabnikov oziroma za širjenje svojega vpliva. ByteDance očitke vztrajno zavrača. Nova kampanja proti aplikaciji je podjetje do neke mere presenetila, potem ko se je februarja TikToku pridružil tudi Biden, je poročal Wall Street Journal.

V Pekingu so medtem danes izrazili nezadovoljstvo nad potezo ameriškega kongresa. "Čeprav ZDA nikoli niso našle dokazov, da TikTok ogroža ameriško nacionalno varnost, ga niso prenehale zatirati," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin in ravnanje Washingtona označil za ustrahovalno.

TikTok | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski predsedniški kandidat na novembrskih volitvah Donald Trump je medtem v ponedeljek izrazil nasprotovanje zakonu, čeprav je prepoved TikToka pred tem podpiral in je tudi sam v času, ko je bil predsednik, poskušal aplikacijo iztrgati iz rok kitajskih lastnikov.

Po njegovi zdajšnji oceni pa bo prepoved TikToka okrepila podjetje Meta, lastnika omrežij Facebook in Instagram, ki ga je označil za "sovražnika ljudstva".

 

Komentarjev 10
  • leonardo 09:45 16.marec 2024.

    Kako se bomo odločili pri nas? Ni težko ugotoviti, saj smo hlapci!

  • Avatar NickMason
    NickMason 19:35 13.marec 2024.

    Ko šljivi amere,TikTok bom uporabljal vedno,Facebook smo vsi doma zaprli račune za vedno,vse ameriško je postalo zavajajoče in,reklama na reklami z reklamo,ma niso vredni več prav nič.Če ne bo drugega pa ugasnem še mobi in računalnik

  • Ender3 18:47 13.marec 2024.

    Američanom se je potrebno upreti na vseh področjih in sedaj je pravi čas za to..Celo velikan Google je v krizi...