Svet
3159 ogledov

Začetek projekta plačevanje z digitalnim evrov

Denar, evro Profimedia
Denar oziroma plačevanje storitev bi utegnilo biti v prihodnosti povsem drugačno kot danes. V prihodnosti utegnemo v trgovinah in na spletu plačevati z digitalnim evrov.

Evropska centralna banka (ECB) je objavila informacije o priložnostih, izzivih, možnih pristopih ter prihodnjih načrtih Evrosistema glede izdaje centralno bančne digitalne valute (CBDC). 

Novi bankovec za 50 evrov Slovenija ECB predstavila novi bankovec za 50 evrov

Kot piše na spletni strani ECB, se je digitalizacija razširila v vsak kotiček našega življenja in spremenila način plačevanja. V tej novi dobi bi digitalni evro zagotovil to, da lahko državljani evroobmočja ohranijo prost dostop do preprostega, splošno sprejetega, varnega in zaupanja vrednega plačilnega sredstva. Digitalni evro ni namenjen nadomeščanju gotovine, temveč ga dopolnjuje. Tako ima potrošnik več možnosti, na kakšen način plačevati, pri čemer poudarjajo, da bo Evrosistem še naprej zagotavljal vsem državljanom dostop do bankovcev in kovancev v celotnem evroobmočju.

»Evro pripada Evropejcem in mi smo njegov skrbnik. V primeru potrebe bi morali biti pripravljeni izdati digitalni evro," pravi predsednica ECB-ja Christine Lagarde.

Denar, štetje denarja | Avtor: Profimedia Profimedia

denar stanovanje nepremičnina nepremičnine Svet Neverjetno, vzameš 200.000 evrov kredita, vrneš ga 199.000 evrov!

Zakaj digitalni evro?

Pri ECB so prepričani, da bi bila z digitalnim evrom vsakodnevna plačila hitrejša, enostavnejša in varnejša. Hkrati bi digitalni evro podprl digitalizacijo evropskega gospodarstva in dejavno spodbudil inovacije pri plačilih na drobno. Pomagal bi blažiti vpliv ekstremnih dogodkov - na primer naravnih nesreč ali pandemije -, ko tradicionalne plačilne storitve morda ne bodo več delovale. Prav tako bi lahko bilo ključno, če bi se ljudje obrnili na tuja digitalna plačilna sredstva, ki bi lahko ogrozila finančno stabilnost in denarno suverenost v evroobmočju.

Evropska centralna banka Hiter odziv Svet Evropa očitno ne bo ponovila napak iz prejšnje krize

Denar, evro | Avtor: Profimedia Profimedia

ECB in nacionalne centralne banke evroobmočja že raziskujejo koristi in tveganja, morebitnega novega plačilnega sredstva. Med pripravljalno fazo delajo na konceptu, začenjajo praktično eksperimentiranje možnih oblik in se pogovarjajo z zainteresiranimi stranmi in mednarodnimi partnerji. Proti sredini leta 2021 se bodo odločili, ali bodo začeli projekt digitalnega evra. Sledila bo faza preiskave zahtev uporabnikov in ponudnikov storitev.

Evropska centralna banka Svet Evro je postal premočan

Kot še dodajajo, bi bil potreben čas za razvoj varne, dostopne in učinkovite digitalne valute.
 

Komentarjev 2
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 17:46 06.oktober 2020.

    to so mokre sanje ECB, ki je last dinastije rothschild. Uvedba digitalnega evra pomeni izguba suverenosti, izguba privatne lastnine, kadarkoli ti lahko vzamejo vse prihodke in izbrišejo tvoj račun v kolikor ne boš poslušna ovca.

  • Avatar vec
    vec 10:15 04.oktober 2020.

    Brezgotovinsko plačevanje v nekaterih primerih pride prav, da bi pa imeli samo še brezgotovinsko, pa ne bo šlo skozi, so pa mokre sanje vseh bank.