Svet
139 ogledov

Zadnje slovo od Jovanke Broz

Jovanka Broz
1/3
EPA
Slovesa se je po prvih ocenah udeležilo več kot deset tisoč ljudi, med njimi so bili tudi Slovenci.

V Beogradu so opoldne z vsemi vojaškimi častmi pokopali vdovo nekdanjega predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Jovanko Broz, ki je umrla prejšnjo nedeljo, stara 88 let. Pokopali so jo poleg njenega soproga v beograjski Hiši cvetja.

Številni žalujoči

Jovanka si je sicer želela skromen pogreb brez večjih slovesnosti, vendar se je srbska vlada odločila, da ji pripravi državni pogreb z vojaškimi častmi. Slovesnosti so se udeležili številni žalujoči iz vseh krajev bivše Jugoslavije, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Po nekaterih podatkih naj bi se zbralo več kot deset tisoč ljudi, pogreb pa spremljajo številni mediji. Kot poročajo srbski mediji, imajo številni žalujoči v rokah slike Tita in Jovanke, kape s peterokrako zvezdo, jugoslovanske zastave in majice, na katerim piše Jugoslavija.

"Čas je, da priznamo grehe. Nismo bili pravični do Jovanke, ne do zgodovine. To smo začeli popravljati šele na koncu njenega življenja," je v poslovilnem govoru dejal srbski premier Ivica Dačić.

"Tvoje življenje na robu zgodovinskega preloma ni bilo lahko in enostavno. Bila si pogumna bojevnca, tako v vojski kot v gibanju," je zbrane opomnil predsednik Zveze borcev narodnoosvobodilnega boja Miodrag Zečević.

Na Jovankino željo je spust krste v grob pospremila partizanska pesem, ki so jo med letoma 1943 in 1945 peli pripadniki antifašističnih gibanj v Italiji, Bella ciao.

Sam pogreb je zaprt za javnost, navzoči bodo samo njena družina in člani vlade, zatem pa bo potekal mimohod državljanov vse do 18. ure. Ti se bodo lahko sprehodili mimo njenega groba, na katerem bo plošča iz belega marmorja z napisom iz zlatih črk "Jovanka Broz 1924-2013".

Na pogrebu tudi Slovenci

Na pogrebu so tudi Slovenci, ki so se prišli poslovit od nekdanje prve dame. Družina iz Novega mesta se je za pot odločila, ker so, kot sami pravijo, jugonostalgiki: "Prišel sem s soprogo, hčero in sinom. Spominjamo se časov, ko smo živeli bolje in bili bolj srečni. Jovanka pa je zadnja, ki simbolizira to obdobje," je za srbski Blic povedal Brega Branci in dodal, da to, kar se je dogajalo Jovanki, je bila le igra politike, kar pa ni zaslužila.

Bolna dalj časa

Vdova bivšega predsednika nekdanje Jugoslavije je umrla prejšnjo nedeljo v kliničnem centru v Beogradu, kamor so jo sprejeli po lažjem infarktu 23. avgusta letos. V bolnišnico so jo pripeljali v polzavestnem stanju in dehidrirano. O poslabšanju njenega zdravja so nato poročali konec septembra. Da je v komi in da diha s pomočjo aparatov, pa so iz bolnišnice sporočili 27. septembra.

Jovanka Broz se je rodila leta 1924 v Liki. Leta 1952 se je poročila s takratnim jugoslovanskim predsednikom Josipom Brozom Titom.

Po njegovi smrti leta 1980 je živela v stanovanju na beograjskih Dedinjah, stran od oči javnosti in precej skromno, tudi v neke vrste hišnem zaporu, saj ji oblasti niso dale potnega lista. Prav tako ji niso priznali državne pokojnine in ubadala se je z velikimi finančnimi težavami. Njen položaj se je začel urejati šele po političnem preobratu v Srbiji leta 2000.

Komentarjev 12
  • YASSIR 08:56 27.oktober 2013.

    En link če koga zanima o pregledu finančnih trgov preteklega tedna.Drugače je narejeno tako, da je za en indeks recimo DAX najboljših in najslabših 5 delnicpoglejte galerijo slik predvsemJe pa narejeno za cel kup indeksov ...prikaži večv ZDA Nasdaq in Dow Jones, francoski CAC, britanski FTSE, Nemški DAX, italijanski FTSE MiB, švicarski SMI, švedski OMX, potem še za indijo SENSEX, rusijo MICEX, balkanske borze, kitajska brazilija in še kajsshttp://www.denarinfinance.com/?p=1025

  • nina 05:52 27.oktober 2013.

    Res je danes so to za mlade le sanje zato pa bežijo v tujino.

  • privat 23:22 26.oktober 2013.

    res je pokopali so nam vse kar je bilo dobro in lepo!!