Svet
1 ogledov

Zagovarjati se mora zaradi posilstva

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na sodišču v Tel Avivu se je začelo sojenje nekdanjemu izraelskemu predsedniku Mošeju Kacavu, obtoženemu posilstva, spolnega nadlegovanja in nedostojnega vedenja.
"Danes začenjam težko in dolgo bitko, da bi opral svoje ime. Znova zagotavljam, da bom na koncu dokazal svojo nedolžnost," je ob prihodu zatrdil 63-letni Kacav. Sojenje, v okviru katerega naj bi tožilstvo poklicalo 56 prič, se je začelo z 20-minutno obravnavo. Na njej se je Kacav izrekel za nedolžnega, nato je sodnik nadaljevanje postopka preložil na 1. september. Kacav je moral zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju junija 2007 odstopiti, tožilstvo pa ga je 19. marca letos uradno obtožilo.

Nekdanji predsednik, oče petih otrok, naj bi v času, ko je bil minister za turizem med letoma 1996 in 1999 in predsednik med letoma 2000 in 2007, nadlegoval več uslužbenk, sam pa vse obtožbe na svoj račun zanika. Če ga bodo spoznali za krivega, Kacavu grozi do 16 let zapora, obenem pa bo prvi izraelski predsednik, ki bo obsojen zaradi spolnih zlorab. Zadeva se je začela julija 2006, ko se je Kacav, tedaj še predsednik, pritožil, češ da ga nekdanja uslužbenka izsiljuje. Vendar je preiskava pokazala, da ženska predsednika pravzaprav obtožuje, da jo je posilil, ko je bila v 90. letih prejšnjega stoletja njegova tajnica.

Kmalu so sledile pritožbe drugih žensk, ki jih je Kacav domnevno nadlegoval, dokler ni predsednik januarja 2007 odstopil s položaja. Še prej se je zapletel v oster spor z državnim tožilstvom. Ni pa bil Kacav prvi predsednik, ki je moral odstopiti. Pred njim je to leta 2000 storil Ezer Weizman, potem ko se je izkazalo, da je v času, ko je bil minister, od francoskega milijonarja prejel okoli 450 tisoč dolarjev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.