Svet
1395 ogledov

Žalostni prizori polja smrti

Požari v Avstraliji CNN
Iz Avstralije nove žalostne podrobnosti divjanja požarov.

Golf teren v avstralskem mestecu Makkacooti je predstavljal zatočišče živalim, ki so bežale stran od uničujočih požarov. Žal se je spremenil v pravcato polje smrti, poroča CNN.

Požar je skoraj popolnoma uničil mesto na vzhodnem delu zvezne države Victoria; uničenih je na tisoče hektarjev zemlje, skoraj štiri tisoč domačinov in turistov so morali evakuirati. Mesto je obkroženo z nacionalnim parkom, ki je dajal dom številnim živalim, mnoge od njih so endemski primerki. Ogenj je pokončal na tisoče živali, tudi med tistimi, ki so prispele do omenjenega golf terena, je ogromno poškodovanih in hudo opečenih.

70-letni veterinar Chris Barton je bil prisiljen evtanazirati več kengurujev z opeklinami tretje stopnje. "Imam nočne more. Veterinar sem že več kot 40 let in ne morem se navaditi na te prizore, ki me pripeljejo do solz," je povedal.

Njegova žena in kolegica Elaine Ong pri tem poudarja, da živali trpijo ravno tako kot ljudje. "Njihove travme se še poglabljajo s tem, ko vidijo trpeti druge živali." Par je na območje prispel iz Melbourna, njuno potovanje je podprla nevladna organizacija Animals Australia.

Avstralija, požari Ogenj Svet Slovenca v Avstraliji: "Nisva videla modrega neba"

Požari v Avstraliji | Avtor: Epa Epa

Podaljšali izredne razmere

V zvezni državi Viktorija so sicer zaradi povečane nevarnosti požarov še za dva dni podaljšali izredne razmere. Premier te zvezne države Daniel Andrews je opozoril, da je zaradi visokih temperatur širjenje požarov zelo verjetno.

"Tega ne podcenjujemo. Izrednih razmer ne podaljšujemo zlahka. To smo storili, ker verjamemo, da bo rešilo življenja in to je nenazadnje najpomembnejše," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po navedbah oblasti v Viktoriji je včeraj gorelo 23 požarov, plameni pa so zajeli domala celotni vzhod te zvezne države. Zgorelo je več kot 1,3 milijona hektarjev, uničenih je najmanj 244 domov, umrli so trije ljudje.

Požari v Avstraliji | Avtor: Epa Epa

Avstralija požari Kruto Svet Avstralija: Pred vrati nov udarec

Na jugu Avstralije, v mestu Parndana na otoku Kangaroo, vojaki hodijo od vrat do vrat in prebivalce pozivajo, naj se umaknejo na varno. Požari so se namreč razširili, potem ko so se temperature dvignile nad 38 stopinj Celzija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralija je lani zabeležila najtoplejše in najbolj suho leto, je medtem sporočil nacionalni meteorološki urad. "Leto 2019 je bilo v Avstraliji najtoplejše leto, povprečna temperatura v državi je bila 1,52 stopinje nad povprečjem," so sporočili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.