Svet
991 ogledov

Zanimive primerjave glede rejnih živali

Prašiči Profimedia
Število rejnih živali se je lani na ravni EU zmanjšalo.

Na območju Evropske unije je bilo lani 133 milijonov oz. odstotek manj prašičev kot leta 2022, število govedi se je prav tako zmanjšalo za odstotek na 74 milijonov, ovc za tri odstotke na 58 milijonov, koz pa za pet odstotkov na 11 milijonov, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

V zadnjem desetletju se je zmanjšalo število vseh rejnih živali. Najmanj, za pet odstotkov, se je v primerjavi z letom 2013 zmanjšalo število govedi. Število prašičev se je znižalo za šest odstotkov in ovc za devet odstotkov. Najbolj se je zmanjšalo število koz, in sicer za 15 odstotkov, je objavil Eurostat.

Če se je število prašičev in govedi na ravni EU v medletni primerjavi malenkostno zmanjšalo, pa med državami obstajajo velike razlike.

Število prašičev se je najbolj, za desetino, zmanjšalo na Hrvaškem in Irskem, medtem ko se je v Bolgariji in na Malti povečalo za 21 odstotkov. V Sloveniji se je število prašičev lani v primerjavi z letom 2022 zmanjšalo za tri odstotke na približno 196.000. Kot je pred časom objavil državni statistični urad, so slovenski kmetje lani prvič redili manj kot 200.000 prašičev oz. najmanj po letu 1991.

Na drugi strani je med državami članicami EU največji upad glav govedi imela Latvija (-šest odstotkov). Sledile so Latvija, Estonija, Portugalska, Finska in Madžarska (po -tri odstotke). Malenkostno se je število govedi povečalo le na Cipru, medtem ko se število govedi na Malti, Poljskem in Irskem lani v medletni primerjavi skoraj ni spremenilo. V Sloveniji so lani kmetje redili približno 456.000 glav govedi, kar je slaba dva odstotka manj kot leta 2022.

govedo Krško Slovenija Inšpekcija vendarle pojasnila, zakaj so kmetiji v Krškem odvzeli govedo kraški ovčarji žalostno Slovenija Imamo le eno avtohtono pasmo, pa še za to ne skrbimo primerno

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Kmodri_ 17:14 25.maj 2024.

    Zanimivo glede politikov. Teh se je lansko leto ob EU volitvah drastično povečalo....Politik je posebna rejna žival, ki živi od davkoplačevalskega denarja...

  • mph2 14:44 25.maj 2024.

    Nič čudnega, da je debeluhov vedno več, prav tako sladkorne, srčnih bolezni, ... ker pač ljudje potem uživajo več "zdravih" žitaric, corn flakeov, in drugih smeti v obliki ogljikovih hidratov.