Slovenija
31101 ogledov

Inšpekcija vendarle pojasnila, zakaj so kmetiji v Krškem odvzeli govedo

govedo Krško Facebook Krave na kmetiji v Leskovcu pri Krškem.
V izjavi za javnost so bile podane nove informacije glede spornega odvzema goveda na kmetiji pri Krškem.

Direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Fabian Kos je pojasnil splošne okoliščine glede inšpekcijskega postopka v povezavi s primerom odvzema govedi na kmetiji v Leskovcu pri Krškem.

"Uprava za varno hrano je 10. novembra prejela prijavo. Z naše strani je bil takoj potrjen prejem prijave in ta je bila takoj dodeljena pristojnemu krajevnemu uradu, naknadno pa pristojni veterinarki," je svoje pojasnilo začel Kos.

"Uradna veterinarka območnega urada Novo mesto je takoj izvedla nadzor. Tekom nadzora je zaznala takšne kršitve zakona o zaščiti živali, da se je na podlagi tega 14. novembra odločila, da z ustno odločbo na zapisnik odredi odvzem živali. Uradna veterinarka je včeraj, 23. novembra, izdala pisno odločbo na zapisnik iz dne 14. novembra s pravnim poukom, v katerem so opisane možnosti zavezanca za pritožbo," je nadaljeval Kos.

"Glede na informacije, ki so se pojavile v javnosti, da je bil odzvem posledica nedavne sprejetih določb, moram poudariti, da je možnost trajnega odvzema živali obstajala že prej," je pojasnil Kos.

Težave že pred petimi leti

Dejal je, da so že leta 2018 na dotični kmetiji ugotovili neskladnosti v zvezi z identifikacijo ter registracijo živali ter v zvezi z zagotavljanjem ustreznih higienskih razmer v hlevu z namenom preprečevanja tehnopatij pri živalih. Tudi letošnji letni pregled, ki ga je septembra opravil veterinar veterinarske ambulante, je zaznal neustrezno oskrbo živali in neustrezne higienske razmere v hlevu. Veterinar je skrbniku živali izdal pisno navodilo za odpravo nepravilnosti.

"V postopkih odvzema lahko sodelujejo izvedenci, veterinarji, prevoznik živali, osebe, ki pomagajo pri postopkih ravnanja z živalmi, zavetišča in podobno. Lahko je prisotna tudi policija. Zakonodaja določa, da posamezna strokovna dela v inšpekcijskih zadevah lahko opravljajo specializirane organizacije, zavodi ali posamezniki, kadar to ni v nasprotju z javnim interesom ali interesi udeležencev postopka," je povedal Kos.

Opravljen bo nadzor

Upravna inšpekcija bo preverila pravilnost vodenja postopka. Marjan Šarec, ki začasno vodi kmetijsko ministrstvo, je napovedal interni nadzor nad postopkom odvzema.

Spomnimo: 14. novembra je veterinarska inšpekcija na podlagi ustne odločbe inšpektorice na kmetiji odvzela 24 glav goveda. Inšpektorica Danuša Štiglic v zapisniku na kraju samem ni napisala, koliko in katere živali je odvzela, navedla ni niti konkretnih razlogov za odvzem, zapisala nobene izjave vpletenih in ni pripisala, ali obstajajo fotografije odvzetih živali, je poročal Dnevnik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:24 26.november 2023.

    Pa ne more bit vsak idiot kmet ! Okoli zeleni travniki, krave v blatni kopeli, kateri cepec misli da je to naravno okolje po dežju, pojma nima kako se z kravami ravna, da so srečne !

  • Plavi-mil 13:26 25.november 2023.

    Komunusti so kradli in še vedno kradejo , kjer koli se pojavijo stegujejo umazane parklji.

  • Avatar Suli
    Suli 12:05 25.november 2023.

    Ta kraval je nastal samo zaradi nevestnega dela inšpektorice, ki se ni držala postoka, ki je predpisan. Nobeden ji ne bi očital izvršbe ( odvzem goveda ), če bi rejcu na licu mesta izročila zapisnik ( odločbo ) o prekršku. ...prikaži več Vsak lastnik ima pravico pri takem postopku, da je obveščen in prisoten v obratnem primeru je to motenje posesti oziroma kraja.🤔