Svet
2022 ogledov

Zaradi covida-19 bodo usmrtili dva tisoč živali

hrček Anže Petkovšek
Vse hrčke iz verige trgovin za male živali bodo usmrtili. Prepovedali so tudi nadaljnji uvoz in prodajo.

Družinam, ki so od 22. decembra kupile hrčka v hongkonški verigi trgovin za male živali Little Boss, so oblasti naročile, naj jih takoj vrnejo, da jih bodo lahko usmrtili. Zaradi izbruha covida-19 v trgovini naj bi uspavali približno dva tisoč hrčkov, poroča britanski BBC. 

Za razliko od mnogih drugih krajev je Hong Kong ohranil strategijo "zero covid", ki cilja na popolno izkoreninjenje covida-19. Oblasti so svojo odločitev glede uspavanja hrčkov objavile prejšnji torek, ko se je z različico delta okužil eden od zaposlenih v omenjeni trgovini za male živali. Okužil se je tudi eden od kupcev in njegova žena. Živali so nato testirali in odkrili 11 pozitivnih na covid-19. Ocenjujejo, da bi morda lahko prišlo do prenosa covida-19 z živali na človeka.

Širjenje okužbe Slovenija Prvi primer, da se je v Sloveniji s covidom-19 okužil hišni ljubljenček

Okužbe le med hrčki

Kot kaže, so bili okuženi le hrčki, vsi zajci in činčile s trgovine so bili namreč na testiranju negativni. Kljub temu bodo preventivno v mestu pobili vse živali, ki so se prodajale v verigi trgovin Little Boss. Teh je 34, skupno pa je živali več kot dva tisoč.

Vzpostavili so celo telefonsko linijo za hrčke in uvedli prepoved uvoza in prodaje hrčkov in drugih malih sesalcev.

Znano je, da se živali sicer lahko okužijo s covidom-19, ni pa jasnih dokazov, da lahko hišni ljubljenčki virus prenesejo na ljudi. 

"Lastniki hišnih ljubljenčkov bi morali upoštevati higienske predpise, vključno z umivanjem rok po dotiku živali, rokovanjem z njihovo hrano ali drugimi predmeti in se izogibati nepotrebnim stikom," je novinarjem na tiskovni konferenci povedala direktorica kmetijskega oddelka v Hong Kongu Leung Siu-fai. Obljubila je tudi, da bo vseh dva tisoč živali usmrčenih "humano".

Spomnimo: Konec leta 2020 je bilo na Danskem zaradi strahu pred mutacijami virusa, ki bi se lahko pojavile pri živalih, usmrčenih na milijone minkov.

Pes in mačka Covid-19 Slovenija Mačke so občutljive za infekcijo. Kakšne so posledice?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • jure220 00:07 20.januar 2022.

    psihopati! Koliko žalosti bodo s tem povzročili lastnikom in predvsem otrokom. Sicer pa Kitajci še za človeka nimajo socutja, toliko manj za živali

  • Avatar DvaPlusDvaJe4
    DvaPlusDvaJe4 13:41 19.januar 2022.

    A lahko prosim pustite hrčke na miru.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 12:04 19.januar 2022.

    Ta norija se ne bo dobro končala...