Svet
13 ogledov

Zaradi ebole brez pogreba

Ebola Shutterstock
Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se je število žrtev ebole povzpelo na 4.447, največ jih je umrlo v državah Zahodne Afrike, smrtnost je 70-odstotna.

Številke o novih okužbah pa ne kažejo, da bi se razmere kakorkoli umirjale – pri WHO ocenjujejo, da se bo v naslednjih dveh mesecih vsak teden na novo okužilo do 10.000 ljudi. Zmanjševanje hitrosti širjenja okužb pa naj bi zaznali v "epicentrih" izbruha – najhuje so bile prizadete Sierra Leone, Liberija in Gvineja.

Težave s pogrebom

O prvi smrtni žrtvi ebole so danes poročali iz Nemčije. Umrl je 56-letni moški, ki se je okužil v Liberiji, kjer je delal kot zdravnik pod okriljem Združenih narodov. Od preteklega četrtka se je zdravil v bolnišnici v Leipzigu.

Zaplet se je pojavil, ker je moški musliman, truplo pa morajo upepeliti, saj je enako kužno kot živi bolnik. Truplo bodo v krematorij prepeljali v posebni krsti, nato ga bodo razkužili in zavili v posebno neprepustno folijo, poročajo nemški mediji. Pogreb bo tako v popolnem nasprotju z muslimanskimi običaji.

Centralni svet muslimanov v Nemčiji pa opozarja, da je treba v tem primeru misliti na varnost vseh. "Če razmere zahtevajo, da se truplo upepeli, je prva naloga zaščita prebivalcev. Za člane družine pa je to zelo težko," je za nemški časnik dejal predsednik sveta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.