Svet
6106 ogledov

Zaradi pomanjkanja goriva na Hrvaškem že zapirajo črpalke

Ina servis Facebook
Težave pri oskrbi z gorivi na Hrvaškem.

Zatem ko so se nekatere bencinske črpalke na Hrvaškem soočale s pomanjkanjem pogonskih goriv, danes prihaja tudi do zaprtja posameznih poslovalnic. 

"Morali smo. Izguba, ki jo ustvarjamo na tej postaji ... Gre za demonstrativno zaprtje, da ljudje razumejo, da ne gre za kaprico, temveč da smo v velikih težavah. Ne samo govoriti, želeli smo narediti korake, ki so neizogibni v tej situaciji," je za portal Index.hr dejal predsednik hrvaške Zveze malih trgovcev z naftnimi derivati Armando Miljavac.

Poleg te črpalke naj bi njegovih informacijah zaprtih še 5 do 6 črpalk zaradi pomanjkanja in nedobavljivosti goriva. ''Na trgu je premalo količin, že doslej jih ni bilo dovolj. Kot podjetje smo dobili 50 odstotkov potrebnih količin. Bojimo se, da se vse to ne bo dobro končalo in da bo prišlo do motenj na trgu,'' je poudaril. 

Distributerji z ukrepom nezadovoljni, predvidevajo še več zaprtij

Kljub temu, da hrvaška vlada sprejema ukrepe za oblikovanje cen goriv, trgovci opozarjajo, da delajo z večjimi izgubami že već mesecev, saj naj marže ne bi zadoščale za pokritje stroškov. Nekateri izmed njih pričakujejo še več deset zaprtih bencinskih servisov in več sto izgubljenih delovnih mest, mali distributerji pa so ukrep o zamrznitvi cen goriv za nadaljnja dva tedna označili za nesprejemljiv in nevdržen.

Veleprodajne cene na bencinskih črpalkah po novem ukrepu vlade ne smejo biti višje od končne maloprodajne cene, kot jo predpisuje uredba za maloprodajna mesta zunaj avtocest. "Takšen ukrep predvideva, da bodo mali distributerji gorivo kupovali in prodajali po isti ceni. To za nas pomeni nadaljnje izgube, ker se ne upošteva naših stroškov, med katerimi so predvsem stroški prevoza goriva," so pojasnili v združenju.

Miljavac rešitev vidi v tem, da država malim distributerjem po sprejemljivih cenah proda gorivo iz rezerv, saj cisterna dizla na trgu danes stane 420.000 kun (56.000 evrov), kar je skoraj 50 odstotkov več kot pred letom dni.

dezurni@styria-media.si

Ina bencinski servis Hrvaška Svet Na črpalkah ni dizla, grozi zaprtje servisov!

 

Komentarjev 2
  • Pišmevuh 19:49 05.julij 2022.

    Pošljite še nekaj orožja v Ukrajino. Kitajci kupujejo sod ruske surove nafte po 10 dolarjev. Živela Eu, premagali ste Putina.

  • jakec1575 13:05 05.julij 2022.

    Evo, kaj naredi korupcija. imeli sos vojo rafinerijo. Danes bi jih to reševalo. Pa je en hrvatski lopovski papak prodal vse Molu. Najdrazje je tisto cesar nimas. Slovenci nismo dosti boljsi. Prodal so nas. Vse kar smo ustvarili v jugi ...prikaži več so preprodal, da bi dobil svoj %.