Svet
24136 ogledov

Na črpalkah ni dizla, grozi zaprtje servisov!

Ina bencinski servis Facebook Bencinski servis na Hrvaškem.
Na Hrvaškem se soočajo s težavami na trgu pogonskih goriv. Manjši distributerji so obupani.

Nekateri bencinski servisi v Istri, Slavoniji in v okolici Varaždina so ostali brez dizelskega goriva. Razlog za to so visoke nabavne cene in spremljajoče uredbe hrvaške vlade, trdijo v hrvaški Zvezi malih naftnih trgovcev.

Hrvaška vlada je danes na dopisni seji še za dva tedna podaljšala obstoječe ukrepe na področju pogonskih goriv, s katerimi skuša blažiti energetsko krizo. Cene bodo tako vsaj do sredine julija ostale enake.

bencinska črpalka gneča Slovenija Od torka cenejši bencin

Izven hrvaških avtocest 95-oktanski bencin stane 13,50 kune (1,76 evra), dizel 13,08 kune (1,71 evra). Na avtocestah 95-oktanski bencin stane 14,57 kune, dizel pa 14,06 kune. Z novo odločbo vlade so se fiksirale tudi veleprodajne cene pogonskih goriv, s čimer naj bi zaščitili male distributerje. A ti nikakor niso zadovoljni.

Nabava dizelskega goriva se nekaterim malim trgovcev ne izplača, zato ga niso nabavili, poroča 24sata. Omenjeni portal navaja, da sta vsaj dve črpalki v Istri ostali brez dizla, enako se je zgodilo z enim servisom v Slavoniji in enim v bližini Varaždina.

Ina servis Vrhunec sezone Svet Na točite doma, takšne bodo od jutri cene goriva na Hrvaškem

"Nekatere črpalke so že zdaj ostale brez dizla. Niso ga nabavljale, ker se jim ne izplača. Vsi že osem mesecev delamo 'minus' in to je za nas nesprejemljivo. Kmalu nam ne bo preostalo drugega, kot da zapremo bencinske servise," je za 24sata dejal Armando Miljevac, predsednik Zveze malih naftnih trgovcev.

Dodal je, da v prihodnjih dneh od vlade pričakujejo pojasnila, kaj fiksiranje veleprodajnih cen pomeni za male trgovce oziroma distributerje.

Za napolnitev povprečnega avtomobilskega rezervoarja s prostornino 50 litrov boste torej na Hrvaškem odšteli 1,85 evra manj kot pri nas (za 95-oktanski bencin) oziroma pet evrov manj (za dizelsko gorivo).

Komentarjev 4
  • Ender3 15:13 04.julij 2022.

    Kockastim se, jebe za državljane, hočejo ohranjat cene samo za to, da čimbolj izkoristijo turistično sezono. Dvorezen meč, ki jih bo na koncu drago stal. Bolje bi bilo slediti Orbanovi politiki, ki gre edina na roke domačim potrošnikom.