Svet
19 ogledov

Zaradi poškodb možganov ne prepozna staršev

Oče deklice, ki je v pregretem avtomobilu skoraj umrla. Nel Pavletić / PIXSELL
Dolgoročno je vprašljivo zdravje šestletne Poljakinje, ki sta jo starša pustila v razgretem avtomobilu na Krku. Ne prepozna ne matere ne očeta.

Kljub poškodbam možganov šestletne poljske deklice, ki sta jo starša eno uro pustila v avtu pri 45 stopinjah Celzija, zdravniki ne izključujejo možnosti, da si bo opomogla, čeprav trenutno ne prepozna ne matere ne očeta. Njeno dolgoročno zdravje je vprašljivo. "Ledvice, jetra in zgoščevanje krvi nam je uspelo stabilizirati po treh dneh, a so možgani še vedno v slabem stanju," povzema Danas.hr zdravnika Igorja Prpića, predstojnika Klinike za pediatrijo, ki spremlja dekličin primer. Po njegovih besedah je to najtežji primer sončarice v otroški bolnišnici Kantrida na Reki. Deklico so iz avta na Omišlju na Krku rešili reševalci.

Staršem šestletnice grozijo tri leta ječe, če pa se izkaže, da bo otrokovo zdravje utrpelo trajno škodo, gre v tem primeru za obliko zlorabe, ki se na Hrvaškem kaznuje z do petimi leti zapora.

"Kolikor vem, nikoli noben otrok ni utrpel tako težkih poškodb, staršem pa so bile izrečene pogojne kazni z nadzorom nad skrbjo za otroka. Ne bi verjeli, kako pogosto starši pustijo otroka spati v avtu, medtem ko gredo v restavracijo," je povedala reška sodnica za primere mladoletnih Lana Peto Kujundžić.

"Nisva bila daleč"

Starši šestletne deklice vse od tragičnega dogodka niso zapustili bolnišnice. Njen oče je za hrvaški Tportal dejal, da je niso namerno pustili v avtomobilu. "Močno smo pretreseni, prosim vas za razumevanje, ne želimo dajati izjav," je odvrnil na vprašanja novinarjev. Dodal je še, da se je deklica v avtu igrala. Na vprašanje, kje sta v tem času bila z ženo, pa je odvrnil zgolj: "Nisva bila daleč." Kljub resnemu zdravstvenemu stanju deklice je oče prepričan, da si bo opomogla.

Medtem naj bi starši poskušali organizirati vse potrebno za prevoz deklice na Poljsko. Po besedah njihove prevajalke pričakujejo, da bi prevoz lahko izvedli že v naslednjih dveh dneh. Dr. Prpić je potrdil, da je prevoz deklice glede na njeno trenutno zdravstveno stanje izvedljiv.

Komentarjev 1
  • Marjan Valič 15:05 16.julij 2011.

    to.meni.nebo.rekel.da.se.otroka.upa.pozabit.edino.če.so.mislili.samo.na.kurbarijo.oprostite.izrazu.samo.po.mojem.je.tako