Svet
824 ogledov

Zaradi savdskega novinarja zahtevajo glave

Jamal Khashoggi Epa
Savdsko tožilstvo vložilo obtožnice.

Za umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija, ki je bil velik kritik savskih oblasti, je vložena obtožnica zoper enajst ljudi, je objavilo savdsko tožilstvo. Enajst od skupno 21 ljudi, ki so jih prijeli zaradi povezav z umorom do savdskega prestolonaslednika Mohameda kritičnega novinarja, so obtožili, glede ostalih še poteka preiskava, je sporočil tiskovni predstavnik tožilstva v Rijadu.

Ob tem so sporočili, da bodo za dejanje zahtevali smrtno kazen za pet osumljencev, ki jih neposredno povezujejo z naročilom umora in samim brutalnim dejanjem.

Prvič je tožilstvo tudi razkrilo, na kakšen način je bil ubit 59-letni novinar Washington Posta. Dejal je, da so mu po prerivanju vbrizgali smrtonosno injekcijo, zaradi katerega je umrl. Njegovo truplo so nato razkosali in dele izročili lokalnemu sodelavcu izven območja konzulata, je povedal, ne da bi razkril lokacijo posmrtnih ostankov.

Tožilstvo zanika, da bi princ Mohamed, ki dejansko vodi državo, karkoli vedel o umoru. Po ugotovitvah savdskega tožilstva je vrnitev Hašodžija v Savdsko Arabijo ukazal sedaj že bivši namestnik vodje savdske obveščevalne službe, general Ahmed al Asiri.

Savdski zunanji minister Adel al Džubeir je medtem danes zavrnil turški poziv k mednarodni preiskavi umora. Izpostavil je, da ima Rijad svoj preiskovalni organ in da bo zavrnil neodvisno preiskavo. "Gre za pravni postopek in je kot tak v rokah savdskega pravosodja," je dodal po poročanju AFP.

Džamal Hašodži Brutalno Svet To so bile zadnje besede savdskega novinarja Jamal Khashoggi Grozljivo Svet So to storili s posmrtnimi ostanki novinarja?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.