Svet
2921 ogledov

Zaradi vročine že zacvetele ceste

Nemška avtocesta EPA
Zaskrbljeni vozniki, deli avtocest že zaprti.

Brez potrebnih investicij, piše nemški Deutsche Welle, je malo verjetno, da bodo avtoceste zdržale vplive globalnega segrevanja.

Vročinski val, ki je zadnjih nekaj dni zajel tudi nekatere predele Nemčije, je s temperaturami, ki so se povzpele na 30 stopinj Celzija in več, izzval pokanje in dvigovanje površine nemških avtocest.

Oblasti so bile primorane zapreti tri odsege avtoceste A1 severno od Hamburga, kar posredno ali neposredno vpliva na 70 tisoč voznikov. V začetku tedna so zaprli tudi posamezne odseke avtoceste A10 pri Berlinu, poškodovani so tudi odseki avtoceste A9 zahodno od Berlina.

Frankfurtsko letališče Prosta mesta Slovenija V Nemčiji iščejo tuje delavce, plača od 2000 evrov naprej

Mediji pišejo o ekspanziji cvetenja avtocest, pri čemer betonske plošče nimajo dovolj prostora za širjenje na toploti; pri tem pritiskajo druga na drugo zaradi česar pokajo, se dvigujejo in drobijo. Betonske avtoceste so najbolj ogrožene, sploh če so na njih že od prej stare poškodbe.

Nemški avtomobilski klub ADAK je pozval nemško zvezno vlado, da sprejme dolgoročno strategijo in poveča investicije za ceste. "Na najbolj ogroženih odsekih se že izvajajo kratkoročni ukrepi," je povedal predstavnik ADAK-a in dodal, da to vendarle ne sme biti zamenjava za temeljiti remont, ki je potreben na večini nemških avtocest.

ADAK je izdal posebno opozorilo voznikom, ki se vozijo na poškodovanih odsekih.

prenovljena obvoznica Slovenija To vas čaka na naših cestah

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kingodm1 19:47 03.junij 2018.

    Spoštovani gospod B. B. Tole ni ADAK ampak ADAC... Stvar splošne razgledanosti... https://www.adac.de/