Svet
1067 ogledov

Zaseženo žito bi lahko bilo prodano

Slovjansk Profimedia
Pozivi k evakuaciji iz Slovjanska zaradi približevanja ruskih sil. V obstreljevanju tržnice dva mrtva in več ranjenih. Po poročanju ruskih medijev naj bi žito iz juga Ukrajine prodali na Bližnji vzhod.

Ruske in separatistične sile ciljajo na mesta v regiji Doneck, ki so še vedno pod ukrajinskim nadzorom. V Donbasu so ukrajinske oblasti zaradi približevanja ruskih sil civiliste pozvale k evakuaciji iz mesta Slovjansk, ki je po padcu Lisičanska zadnjih nekaj dni tarča ruskega obstreljevanja. V torkovem napadu na tamkajšnjo tržnico sta bila ubita najmanj dva človeka, sedem ljudi pa je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ta teden ni bilo dneva brez obstreljevanja," je v torek zvečer dejal guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko in prebivalce mesta pozval k evakuaciji. "Sovražnik strelja kaotično, napadi so namenjeni uničenju lokalnega prebivalstva," je dodal Kirilenko.

Po besedah guvernerja je na udaru ruskega obstreljevanja sicer celotna frontna črta v Donbasu, kamor je Rusija po opustitvi prvotnega cilja zavzetja Kijeva preusmerila glavnino svojih sil. Padec Lisičanska in pred tem Severdonecka je ruski vojski omogočil napredovanje v smeri Kramatorska in Slovjanska, ki ležita dobrih 80 kilometrov zahodneje.

"Naša naloga je, da se obdržimo," je v torkovem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in pri tem opozoril, da ruska vojska ne počiva. Kot je še povedal, si prizadeva za nadgradnjo ukrajinskih protiraketnih sistemov.

Slovjansk | Avtor: Profimedia Profimedia

Zelenski bo v petek ob 10. uri prek videopovezave nagovoril slovenski državni zbor.

Žito naj bi prodali na Bližnji vzhod

V južnih delih države, ki so pod nadzorom ruskem sil, pošiljajo žito za izvoz na Bližnji vzhod iz regije Zaporožja, poročajo ruski mediji. Ruski uradnik Jevgenij Balicki je za tiskovno agencijo Tass povedal, da so dosegli dogovore s kupci v Iraku, Iranu in Savdski Arabiji. Dejal je, da dogovor z Iranom vključuje dobavo 150.000 ton ukrajinskega žita.

Svetovalec turškega predsednika Ilnur Cevik je za BBC dejal, da bi Ankara lahko prodala žito, prepeljano z rusko ladjo, ki jo je zadržala konec tedna, in izkupiček predala Kijevu, če se dokaže, da je ukrajinsko. Ladja Zhibek Zholy je namreč izplula iz ukrajinskega pristanišča pod ruskim nadzorom s 7000 ton žita.

Latvija z obveznim služenjem vojaškega roka

Medtem je Latvija v luči ruske agresije napovedala, da bo ponovno uvedla obvezno služenje vojaškega roka. "Sedanji latvijski vojaški sistem je dosegel svoje meje. Medtem nimamo razloga, da bi mislili, da bo Rusija spremenila svoje ravnanje," je novinarjem ob tem povedal latvijski obrambni minister Artis Pabriks.

Medtem zveza Nato na ozemlje Švedske in Finske, ko bosta zaključili postopek včlanitve, ne načrtuje pošiljanja vojaških enot in vzpostavljanja svojih oporišč, saj imata državi visoko stopnjo vojaške in strateške zrelosti držav.

Po podatkih visoke komisarke ZN za človekove pravice Michelle Bachelet je bilo do 3. julija v Ukrajini dokumentiranih več kot 10.000 mrtvih ali poškodovanih civilistov. Komisarka je hkrati opozorila, da je dejanska številka verjetno precej višja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.