Svet
10001 ogledov

Rusi in gesta dobre volje, ki so jo potrdili tudi Ukrajinci

Žito Profimedia
Rusi izpostavljajo, da gre za gesto dobre volje.

Rusija je danes sporočila, da so se njene sile umaknile s Kačjega otoka v Črnem morju, ki so ga zasedle ob začetku invazije na Ukrajino. V Moskvi so navedli, da gre za "gesto dobre volje", ki da bo Ukrajini omogočila izvoz žita in kmetijskih pridelkov. Umik ruskih sil je potrdila tudi ukrajinska stran.

"Ruske oborožene sile so 30. junija v znak dobre volje končale svoje naloge na Kačjem otoku in umaknile tam nameščeno garnizijo," je v izjavi zapisalo rusko obrambno ministrstvo, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so navedli, ta poteza kaže mednarodni skupnosti, da Rusija "ne ovira prizadevanj Združenih narodov za organizacijo humanitarnega koridorja za prevoz kmetijskih pridelkov iz Ukrajine". Moskva je pri tem opozorila, da je "žogica zdaj na strani Ukrajine" in sosednjo državo obtožila, da še vedno ni razminirala svoje črnomorske obale.

Odplula ladja s sedmimi tonami žita

Iz ukrajinskega pristanišča v mestu Berdjansk, ki ga trenutno nadzira Rusija, je medtem danes odplula prva ladja s 7000 tonami žita, je sporočil vodja proruske lokalne uprave Jevgenij Balicki.  "Po več mesecih odlašanja je iz pristanišča v Berdjansku odplula prva trgovska ladja s 7000 tonami žita, ki se odpravlja proti prijateljskim državam," je na Telegramu zapisal vodja proruske uprave Balicki, ne da bi navedel njeno destinacijo.

Pri tem je dejal, da trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje in dodal, da je bilo ukrajinsko pristanišče razminirano, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pred tem je sicer iz ukrajinskega pristanišča Mariupolj pretekli teden kot prva tuja ladja s tovorom odplula turška ladja Azov Concord, vendar ni znano, ali je prevažala ukrajinsko žito.

40 ton uničenih

Ukrajinske oblasti so sicer pred tem opozorile, da je bila v napadu na vzhodu Ukrajine uničene večja količina žita. Po napadu na mesto Zelenodolsk naj bi v skladišču izbruhnil požar, ki je uničil 40 ton žita, je na Telegramu zapisal guverner regije Dnipropetrovsk Valentin Rezničenko in za napad okrivil Rusijo.

Ukrajina je ena najpomembnejših dobaviteljic žita in gnojil za številne revne države, zlasti v Afriki. Zaradi ruske blokade ukrajinskih pristanišč žita trenutno ni mogoče izvažati, lakota in težave pri oskrbi s hrano pa so se posledično v nekaterih delih sveta močno poslabšale.

Ruske oblasti sicer vztrajajo, da so pripravljene sodelovati pri reševanju krize glede izvoza ukrajinskega žita, za grozečo svetovno prehrambeno krizo pa so obtožile Ukrajino, ki naj bi minirala svoja pristanišča. Ukrajina medtem zahteva, da se ji omogoči izvoz žita po železnici ali prek pristanišč v Črnem morju, ki jih po navedbah Kijeva že dlje časa blokira ruska mornarica.

Napad na nakupovalno središče v Kremenčuku Video Svet Zelenski delil posnetek ruskega napada na trgovski center Vladimir Putin Ukrajina Svet "Vojna se obrača v Putinovo korist"

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • munja 10:04 02.julij 2022.

    Rusi in gesta dobre volje mi nekako ne gresta skupaj. Če je vse to res, kar piše v članku, je v ozadju kaj drugega, dobra volja zagotovo ne.

  • Avatar MS
    MS 15:06 30.junij 2022.

    Sankcije so začele delovati......