Svet
27566 ogledov

"Vojna se obrača v Putinovo korist"

Vladimir Putin Epa
Analitiki menijo, da se stanje v Ukrajini obrača v korist ruskega predsednika.

Mesece se je zdelo, da ruska vojska v Ukrajini neuspešno skuša doseči svoje primarne cilje. Po neuspešnem preboju do Kijeva se je umaknila s severa in zahoda, nakar so se Rusi osredotočili na Donbas na vzhodu, kjer se je zdelo, da se tehtnica ne preveša v nikogaršnjo korist. 

Zdaj vse več analitikov meni, da večje uspehe beležijo Rusi in da se vojna obrača v Putinovo korist. Upokojeni britanski general Richard Barrons, nekdanji poveljnik britanske vojske, je za Sky News to potrdil. "Zdi se, da je tako. Rusija je doselj zavzela nekaj manj od četrtine Ukrajine," je izpostavil in dodal, da se Rusi zavedajo, da Ukrajinci nimajo vojaških kapacitet, da bi jih pregnali iz države in tudi, da je svet postal utrujen od spremljanja posledic vojne." 

Za Ruse je ključen čas 

Prejšnji teden so se ukrajinske sile popolnoma umaknile iz Severodonjecka, enega od dveh preostalih mest vzhodne regije Luhansk, ki je bil pod kontrolo Kijeva. Rusi so povezali sile še na jugu. Čeprav so tam vojaško napredovali, se Moskva zaveda, da vendarle - strateško gledano - vojno izgublja. 

"Rusija je popolnoma izolirana od mednarodne skupnosti. Njena ekonomija bo letošnje leto padla za okrog 15 odstotkov," je pri tem izpostavil Barrons. Izpostavil je še, da če se bo Ukrajina uspela oborožiti in opremiti, bi lahko obrnila situacijo v doglednem času in začela potiskati rusko vojsko iz države. Zaradi tega je za Rusijo zdaj vse vprašanje časa, je še izpostavil. 

Nov poziv Zelenskega 

Volodimir Zelenski | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem voditelje držav G7 danes pozval, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da bi do konca leta končali rusko invazijo na Ukrajino. Pozval jih je tudi, naj okrepijo sankcije proti Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Države G7 so ob tem Ukrajini zagotovile nadaljnjo podporo.

Zelenski je v svojem nagovoru prek video povezave, ki ni bil javno predvajan, voditeljem skupine sedmih gospodarsko najrazvitejših držav (G7), ki se sestajajo na dvorcu Elmau na Bavarskem, dejal, da razmere na bojišču postajajo vse težje za ukrajinsko vojsko, ki se sooča z napadi ruskih sil. Pri tem jih je pozval, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da bi vojno v Ukrajini končali do konca leta, še pred začetkom zime, poroča AFP.

Ukrajinski predsednik je pri tem poudaril, da je treba še naprej izvajati "težke kazenske ukrepe" proti Rusiji in "ne zmanjšati pritiska" kljub več paketom sankcij, ki so jih zahodni zavezniki doslej že sprejeli proti Moskvi.

Volodimir Zelenski Svet Zelenski odločno: "Vsa mesta bodo spet ukrajinska" Vladimir Putin Svet Putin spet s prstom pokazal na Zahod, to mu očita

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 37
 • sandi76 08:32 28.junij 2022.

  Če se res zgodi, da bo Putler dobil, kar hoče, se lahko vsi vprašamo, ali je potem dovoljeno, da lahko države z večjo vojaško močjo napadejo kogar koli in si na ta način pridobivajo ozemlje, vse druge države pa bodo ...prikaži več medtem gledale stran !

 • ico8 22:21 27.junij 2022.

  Tale forum je ena sama rusofilska svinjska stala!!! Fuuuuuuuuuj!!!!

 • Avatar @narhist
  @narhist 20:26 27.junij 2022.

  Jasno je, da si, ne Nato, ne EU ali ZDA, kaj več kot opletati z jezikom ne upajo, ker res ne vedo, kaj jih lahko doleti. Vprašanje je samo še, kaj od Ukrajine bo ostala Ukrajina oz. Hazarija, glede na ...prikaži več to, da so tudi ostale sosede v pripravljenosti, da si odtegnejo njen del.