Svet
1685 ogledov

Zelenski odločno: "Vsa mesta bodo spet ukrajinska"

Volodimir Zelenski Profimedia
Ukrajinski predsednik Volodimr Zelenski je v svojem sobotnem videonagovoru napovedal, da bodo Ukrajinci nazaj zavzeli vsa mesta, ki jih je okupirala Rusija. Ukrajinsko prestolnico zjutraj streslo več eksplozij.

Ukrajinski predsednik Volodimr Zelenski je v svojem sobotnem videonagovoru napovedal, da bodo Ukrajinci nazaj zavzeli vsa mesta, ki jih je okupirala Rusija - od Severodonecka, ki je padel v soboto, do Donecka in Luganska. Niti na Melitopolj ali Mariupolj ne bodo pozabili, je zatrdil.

"Vsa mesta v Ukrajini, ki so jih začasno zasedli, bodo spet ukrajinska," je v sobotnem nagovoru zatrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Napovedal je, da bodo Ukrajinci nazaj zavzeli vsa mesta, ki jih je okupirala Rusija, od Donecka, Luganska do Melitopolja in Mariupolja. Potrdil je, da je Severodoneck po več tednih bojev padel.

Sporočil je tudi, da je v državi v soboto eksplodiralo 45 ruskih raket. "To je nova potrditev naših stališč, da zgolj sankcije proti Rusiji ne zadostujejo," je dejal in pozval mednarodno skupnost k več pomoči v orožju.

Opozoril je, da je Ukrajina v moralno in čustveno zelo težkem obdobju. "Razumemo, da moramo še naprej braniti državo," je dejal. A je hkrati opozoril, da je povsem nejasno, kako dolgo časa bo to še potrebno in kako velike bodo žrtve, preden bodo lahko premagali sovražnika.

Ukrajina vojna | Avtor: Epa Epa

Kijev pretresle štiri eksplozije

Ukrajinsko prestolnico so danes zjutraj pretresle štiri eksplozije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zadelo naj bi bilo stanovanjski kompleks v bližini centra mesta. Stavbo je zajel požar, iz nje pa se vije črn dim, poroča dopisnik agencije.

Eksplozije so odjeknile okoli 6.30. Kakšne pol ure pred tem so se oglasile sirene za nevarnost napada. Ukrajinska prestolnica sicer že več tednov ni bila tarča ruskega napada.

Zaenkrat še ni poročil o morebitnih žrtvah tega napada, ki ga je potrdil tudi kijevski župan Vitalij Kličko. "Več eksplozij v okrožju Ševčekivski," je sporočil na Telegramu. "Reševalna vozila so na kraju dogodka. Poteka evakuacija stanovalcev iz dveh stavb," je še dodal.

V enem zadnjih napadov v Kijevu - ob obisku generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa - je bila konec aprila ubita novinarka ukrajinskega Radia Svobodna Evropa Vera Girič. Ubita je bila v eksploziji rakete, ki je zadela njeno stanovanje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 11:13 27.junij 2022.

    Po drugi svetovni vojni so Ukrajinci okupirali poljsko mesto Lvov. Od nacista Zelenskega pričakujem, da mesto z okolico vrne Poljski!

  • marko345 20:09 26.junij 2022.

    3 SV ni mogoča, ker bodo ZDA rusijo stolkle v dve urah iz vesolja, in putin to ve. Najptej bo fasal rakete- konvencionalne, samo 100 krat močnejše od ruskih, sledi odstranitev putina in njegovih radikalce, če še ne bo dovolj ...prikaži več pa sledi požgana zemlja iz vesolja. Bsega bo konec do konca avgusta.

  • PaPajapopi 16:40 26.junij 2022.

    SLAVA UKRAJINI ! ! ! Upam, da stolčejo te ruske prasce do Sibirije in naprej. Sedaj pa čakam srbofile, ki jih je v Sloveniji preveč, da udarijo po meni.