Svet
11779 ogledov

Velika prelomnica v bitki za Donbas

Severodoneck tovarna Azot Epa
Po več tednih so ruske sile dosegle pomemben cilj.

Župan mesta Severodoneck, ki je bilo več tednov prizorišče srditih spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami, je danes potrdil, da je mesto v celoti padlo v ruske roke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Župan Oleksandr Strjuk je novico potrdil dan po tem, ko so ukrajinski branilci dobili ukaz, da se umaknejo iz kraja, kjer jim je grozilo, da jih napadalci v celoti obkrožijo.

Predstavnik proruskih separatističnih sil Andrej Maročko je danes potrdil, da so Rusi vzpostavili nadzor tudi nad kemično tovarno Azot. Po besedah Ivana Filiponenka, ki je še en predstavnik separatistov iz Donbasa, se je v tovarni nahajalo 800 civilistov, ki so bili evakuirani.

Rusija sedaj sile usmerja proti Lisičansku, ki je njena naslednja strateška tarča v prizadevanju za osvojitev Donbasa. To je prek Telegrama potrdil tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Po navedbah Maročka pa že potekajo ulične borbe za Lisičansk.

Putin Belorusiji obljubil jedrske rakete

Vladimir Putin Aleksander Lukašenko | Avtor: Epa Epa

Rusija bo Belorusiji dobavila rakete, ki lahko nosijo jedrske konice, je ruski predsednik Vladimir Putin dejal beloruskemu kolegu Aleksandru Lukašenku med njunim srečanjem v Sankt Peterburgu, kjer sta predsednika obeležila 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med njunima državama, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Po Putinovih besedah bodo zahodni sosedi v prihajajočih mesecih dobavili rakete tipa Iskander-M, ki lahko med drugim nosijo tudi jedrske konice. Prav tako je Lukašenku ponudil nadgradnjo beloruskih bojnih letal Su-25, da bi ta lahko nosila jedrsko orožje.

Kot še navaja Tass, je Putin v televizijskem prenosu srečanja dejal, da imajo ZDA v Evropi 200 kosov jedrskega orožja, večina teh naj bi bila jedrske bombe. Ruski predsednik trdi, da je za namen rabe tega jedrskega orožja, ki se nahaja v šestih evropskih državah, v pripravljenosti 257 letal.

Reško pristanišče Svet Reka pod velikim pritiskom za pretovarjanje ukrajinskega žita
Komentarjev 5
  • tomaz6 09:16 26.junij 2022.

    Vsaka palica ima dva konca. To umevajo tudi Rusi. In kaj lahko jih dobijo z njo po svoji betici.

  • Avatar Novak82
    Novak82 08:06 26.junij 2022.

    Slava Rusiji - Z -

  • Zebra12 08:04 26.junij 2022.

    Dombas je ruski in nikoli več ne bo ukrajinski. Če Ukrajina kmalu ne prosi za premirje, Ukrajine več ne bo na zemljevidu in ostal bo samo še slab spomin na častilce nacizma.

Sorodne novice