Svet
283 ogledov

''Zaslužijo si varno življenje, svobodo in blaginjo''

gaza epa
Danes naj bi na Bližnjem vzhodu začelo veljati premirje.

Kabinet izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in vodilni člani gibanja Hamas, ki obvladuje Gazo, so dosegli dogovor o premirju.

Ameriški predsednik Joe Biden je pozdravil premirje in za posredovanje pohvalil Egipt, Palestincem pa obljubil humanitarno pomoč. Državni sekretar ZDA Antony Blinken je že napovedal obisk v regiji. "Verjamem, da si tako Palestinci kot Izraelci enako zaslužijo varno življenje, svobodo, blaginjo in demokracijo. Moja vlada bo nadaljevala s tiho in neizprosno diplomacijo v tej smeri," je dejal Biden po objavi premirja, ki je po enajstih dneh spopadov začelo veljati danes zgodaj zjutraj.

Po številnih neuspešnih poskusih sprejetja resolucije v okviru Združenih narodov ali poziva Varnostnega sveta ZN k premirju, je v četrtek potekalo zasedanje Generalne skupščine ZN, kjer so predstavniki držav v veliki večini zahtevali konec spopadov, predstavnika Izraela in Palestincev pa sta drug drugega obtoževala genocida.

Gaza Svet Število žrtev narašča, razmere se ne umirjajo

Sprejetje ukrepov Varnostnega sveta ZN so blokirale ZDA, je pa Biden v sredo izrazil pričakovanje, da se "bistveno zmanjšajo spopadi do konca dneva".

Hamas je v enajstih dneh proti Izraelu izstrelil okoli 4300 raket, Izrael pa je izvedel več sto zračnih napadov na cilje na območju Gazi. Na palestinski strani je umrlo 232 ljudi, med njimi 65 otrok, 1900 pa jih je bilo ranjenih. Na izraelski strani je bilo ubitih 12 ljudi, med njimi dva otroka in vojak, ranjenih pa več sto. Izrael je večje škode obvarovala protiraketna obramba, ki ji pravijo železna kupola. Biden je obljubil, da jo bodo pomagali obnoviti. Humanitarne pomoči pa njegovih besedah ne bo deležen Hamas.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Janez 08:18 23.maj 2021.

    Zaslužijo si svojo državo!!