Svet
399 ogledov

Število žrtev narašča, razmere se ne umirjajo

Gaza Epa
Število smrtnih žrtev sedem dni trajajočega bombardiranja Gaze je naraslo. Hamasovi borci na izraelska mesta izstrelili več kot 2900 raket.

Izraelska vojska je danes sporočila, da so napadli hišo voditelja skrajnega palestinskega gibanja Hamas, Jahje Sinvarja. Samo v noči na nedeljo je izraelska vojska sicer napadla več kot 150 ciljev na območju Gaze, poročajo izraelski mediji. Ubitih pa je bilo najmanj 17 ljudi, so sporočili zdravniški viri v Gazi.

Skupaj se je število smrtnih žrtev zdaj že sedem dni trajajočega bombardiranja Gaze povzpelo na 174. Med njimi je tudi 47 otrok. Na izraelski strani je bilo medtem v raketiranju iz Gaze ubitih deset ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Več sto ljudi je ranjenih tako med Palestinci na območju Gaze, ki ga izraelska vojska obstreljuje s kopnega in iz zraka, kot tudi v Izraelu, ki je tarča raket Hamasa z območja Gaze.

Izraelska vojska je začela stopnjevati napade predvsem na voditelje Hamasa. Na Twitterju je objavila tudi posnetek napada na Sinvarjevo hišo, ki jo je označila za "vojaško infrastrukturo teroristične organizacije Hamas". Objavila je posnetek eksplozije in zraven pojasnila, da gre za Sinvarjev dom v Han Junisu na jugu območja Gaze. Sinvar vodi Hamas že od leta 2017, v času napada pa naj ga ne bi bilo doma.

protesti Izrael Palestina Svet Umrlo deset članov iste družine, med njimi osem otrok

Izraelska vojska je napadla tudi hišo njegovega brata. Pred tem pa so v Tel Avivu sporočili, da so streljali tudi na hišo Halila al Haja, ki je namestnik vodje Hamasovega političnega urada. Tarče napadov so bili tudi drugi visoki predstavniki tega palestinskega gibanja, ki vlada na območju Gaze.

Napadli so tudi podzemne predore, ki jih uporablja Hamas, t. i. Metro, pa tudi več domnevnih skladišč orožja in izstrelišč raket, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Palestinski viri ocenjujejo, da je šlo za najbolj silovito bombardiranje Gaze v minulem tednu dni.

Po drugi strani tudi Hamasovi borci ne ostajajo križem rok. Vnovič so na izraelska mesta izstrelili več raket. Od ponedeljka so jih izstrelili že več kot 2900, navaja dpa.

Gaza | Avtor: Epa Epa

Biden govoril z obema stranema

Ameriški predsednik Joe Biden je v telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem izrazil veliko zaskrbljenost zaradi nasilja v Izraelu in Gazi. Poklical je tudi palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in ga pozval, naj zaustavi Hamasovo raketiranje, poroča francoska tiskovna agencija AFP

Biden je Netanjahuju izrazil podporo Izraelu do pravice, da se brani pred napadi palestinskega gibanja Hamas "in drugih terorističnih skupin". Po drugi strani pa mu je izrazil tudi veliko zaskrbljenost zaradi velikega porasta žrtev na obeh straneh, so sporočili iz Bele hiše. "Obsodil je te nediskriminirane napade na mesta in kraje v Izraelu." Izrazil pa je tudi zaskrbljenost za varnost novinarjev, potem ko je Izrael v soboto z letalskimi raketami porušil stavbo v Gazi, v kateri so imeli prostore ameriška tiskovna agencija AP in drugi mediji, so še sporočili iz Washingtona. 

Biden, ki se doslej javno ni oglašal glede porasta nasilja na Bližnjem vzhodu, je poleg tega izrazil tudi podporo ZDA do rešitve bližnjevzhodnega konflikta z vzpostavitvijo dveh držav na pogajanjih. To je izpostavil tudi v telefonskem pogovoru s palestinskim predsednikom Abasom. ZDA so močno zavezane iskanju rešitve z vzpostavitvijo dveh držav, "kar je najboljša pot do pravične in trajne rešitve izraelsko-palestinskega konflikta". Hkrati je Abasa pozval, naj stori vse, da bi Hamas končal z izstreljevanjem raket v Izrael.

V Izraelu se trenutno mudi ameriški odposlanec, namestnik pomočnika državnega sekretarja Hady Amr, ki se bo sestal s predstavniki Izraela in Palestincev ter uradniki Združenih narodov v prizadevanjih za dosego prekinitve ognja.

Izrael Palestina | Avtor: Epa Epa

Varnostni svet bo spet zasedal

Zaskrbljenost zaradi vse večjega nasilja in vse več žrtev med civilisti je sicer izrazil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Opozoril je, da je globoko pretresen zaradi izraelskega napada na stavbo, v kateri so imeli prostore tuji mediji, so sporočili iz New Yorka.

Po izbruhu nasilja je Varnostni svet ZN v ponedeljek in sredo že imel zasedanji o razmerah za zaprtimi vrati, vendar ni sprejel nobene odločitve. Nekatere članice so hotele odprto sejo pripraviti že prej, a so ZDA temu nasprotovale, saj so hotele najprej dati prednost diplomaciji na najvišji ravni za umiritev napetosti. Nato so pristale, da odprto zasedanje pripravijo danes.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • kapibara1 11:45 17.maj 2021.

    Ga ni večjega mojstra od muslimana, ko je potrebno otroške civilne žrtev zmanipulirat !! To, da pa skrivajo vojaške stvari, v bližnji okolici civilov, pa ne omenjajo..

  • Janez 16:49 16.maj 2021.

    Pobijanje civilnega prebivalstva je po mednarodnem pravu ZLOČIN!! Pobijanje otrok je zločin na kvdrat!!

Sorodne novice